Tefenni Meslek Yüksekokulu Bilgi Paketi Tanımları

TEFENNİ MESLEK YÜKSEKOKULU

Tefenni Meslek Yüksekokulu, 2006 yılında kurulan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bünyesinde ilk açılan meslek yüksekokulu olarak 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında faaliyete geçmiştir. Bilgisayar Programcılığı ve Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programlarına öğrenci alımıyla Tefenni ilk öğrencileriyle tanışmıştır.

BARINMA

Tefenni ilçemizde yapılmış ve yapılmakta olan öğrenci pansiyonları, otel, öğrenciye yönelik evler bulunmaktadır. Misafire büyük önem veren Tefenni insanı öğrencileriyle barışık ve dostane bir ev sahibidir.

ULAŞIM

Burdur'a 70 km, Isparta'ya 100 km, Antalya'ya 120 km, Denizli'ye 120 km, Fethiye'ye 120 km uzaklıktadır. Afyon-Fethiye, Denizli-Antalya rotası üzerindedir.

TARİHÇE

Tarihte Frikya kıtasında Frikya Kırallığına bağlı Psidya ‘nın en eski şehirlerinden birisidir Tefenni. Psidya’yı, Eti’ ler, İran’ lılar, Romalı’ lar, Yunan’ lılar ve Bizanslılar uzun süre idare etmişlerdir. Bu geçmişi M.Ö. 800-500 yıllarına kadar dayanır. Bu konuda Araştırmacı – Tarihçi, Texier ve Rasav, Klasik Çağda İstefani ve Temzsonium-Temennos (TEFENNİ) nin geçmişi için ortak fikirdedirler. 13 yy. kadar Bizans Hakimiyetinde kalmıştır bir köydür. .Ancak ilçemiz tamamen bir Türk Şehri olarak günümüze kadar gelmiş ve TİRKEMİŞ Cemaatı Yurt edinmişlerdir.

Tefenni Miladi 1868 Rumi 1282 yılında kaza merkezi olmuş ve Burdur Sancağına bağlanmıştır. Tefenni, Ali Cevad’ın “Memalik-i Osmaniye’nin Tarih ve Coğrafya Lügatı “ isimli eserinde ; Tefenni Konya Vilayetinin Burdur Sancağına bağlı bir kaza, olarak ifade edilmektedir.

Selçuklular zamanında Hamitoğulları’na bağlı bir köy olarak idare edilmiş ve Gölhisar Beyliği’ne bağlanmıştır. Osmanoğulları Beyliği’ nin Hakimiyeti ele geçirmesi sonucunda da Yönetim ve İdaresi Osmanoğulları Beyliği’ ne geçmiştir. Müslümanlığın Anadolu da yayılması ve Müslümanlığın kabul edilmesinden sonra, kimi tarihçilere göre Temizoniyum, kimi tarihçilere göre de İstefani olan Bizans ismi Tefenni olarak değiştirilmiştir.

Şehir ilk önce Eşeler dağı eteklerinde çıkan Barutlusu Pınarı civarında ( şimdiki Haraplanlı) kurulmuş. O dönemde 80-100 hane olan Tefenni’ ye Çömek Aşireti’ nin bu yere gelmesi ile ev sayısı çoğalmış ve Tefenni kurulmaya başlamıştır.

TEFENNİ

Tefenni 3719 derece Enlem 2946 derece Boylam koordinatları arasında, Denizden yüksekliği 1142 M., Yüzölçümü 835 Km2 alana kaplayan, Akdeniz Bölgesinin Göller Yöresi adı verilen bir alanda bulunur.

Batısında Denizli sınırı ve Eşeler Dağları , Kuzeyinde Karamanlı ilçesi, Doğusunda Bozdağlar ile çevrilidir. İl Merkezi Burdur’ a 70 km mesafededir. İlçemize 11 köy ve 2 kasaba bağlıdır.

İlçe sınırları içinde Kuzeyde Tefenni Ovası, Batıda Eşeler dağı, Güney batıda Rahat dağları bulunmaktadır.

Baynaz Çayı, Karamusa Çayı, Bezirgan Deresi ilçemizin belli başlı akarsularıdır. Bunlardan Bezirgan Deresi ve Karamusa Çayı,Dalaman Çayını besleyen önemli kaynaklardır.

İlçemizde Barutlusu adı verilen, Böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenen Şifalı Barutlusu bulunmaktadır.

Sürekli akan nehir ve ırmak bulunmamakla birlikte yaz aylarında kuruyan ve çay denilebilecek nitelikte çok sayıda akarsu bulunmaktadır.

Tefenni Akdeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi arasında bir geçit olduğundan her iki bölgenin iklimi etkisindedir. Bu nedenle, yazları sıcak ve kurak, kış ayları ise soğuk ve yağışlı geçer. Sıcaklık kararlı olmamakla birlikte genel olarak -21 ile + 36 derece arasında değişir.

Yıllık yağış miktarı m2 ye 22/25 mm/kg, Ortalama nem %40-45 dir.

İlçemiz arazisinin büyük bir kısmı tarıma elverişli ve verimlidir. Sulama amaçlı Tefenni Göleti, Hasanpaşa Göleti, Başpınar Göleti vardır. Bunun yanında Başpınar, Karamusa ve Yuva Köylerinin sınırında bulunan Başpınar Köyü Düvenkaya denilen yerde Kırkpınar adı verilen doğal kaynak suyu bulunmakta olup, o yöredeki bir çok arazinin sulamasında kullanılmaktadır.

200.000 dekar tarım alanının 120.000 dekarında sulu, 80.000 dekarında kuru tarım yapılmakta. Tarımı desteklemek amacıyla 3 adet Tarım Kredi Kooperatifi , 25 adette çeşitli amaçlı Kooperatif kurulmuştur. Makineli tarım tercih edilmektedir.




https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/facAbout.aspx?curOp=facAbout&curUnit=32&lang=tr