Fen Bilgisi Öğretmenliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Not Applicable
ÖSYM Tipi MF2
Program İçeriği

Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Fen Bilgisi Eğitimi Öğretmenliği” alanında Lisans derecesi ile mezun olurlar. Ülkemizin gelişmiş ülkeler arasındaki yerini alabilmesi ve bilim ve teknolojide önder ülke olabilmesi için gelecek nesillerin ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde eğitilmesinde önemli rolü olan, gerek kişilik gerek mesleki alanda çok yönlü düşünüp karar verebilen, teoride ve uygulamada mesleki yeterliliğe sahip profesyonel fen öğretmenlerini yetiştirmektir. Programı başarılı olarak tamamlayan öğrenci;

  • Ortaöğretimde kazandığı yeterliliklere dayalı olarak, alanıyla ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri kavrar.
  • Alanıyla ilgili olay ve olguları kavramsallaştırır, bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler, verileri yorumlar ve değerlendirir.
  • Bireysel çalışmalarda ve grup çalışmalarında sorumluluk alır ve alınan görevi etkin bir şekilde yerine getirir.
  • Öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir.
  • Milli Eğitim Temel Kanunu'nda ifade edilen ulusal ve evrensel duyarlılıkların bilincindedir.
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. Güvenç GÖRGÜLÜ
Tarihçe
Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı, 1998-1999 öğretim yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi bünyesinde bir doçent, bir yardımcı doçent, bir araştırma görevlisiyle eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. 2006 yılında Burdur'da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin kurulmasıyla Süleyman Demirel Üniversitesi'nden ayrılarak MAEÜ Eğitim Fakültesi bünyesinde eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmeye devam etmiştir. Her yıl ortalama 350 öğrencisiyle öğretime devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ alanında lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalına, Lise ve dengi okul diplomasına sahip olan ve Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı sınavdan yeterli puanı alan adaylar öğrenci olarak kabul edilir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ alanında lisans diploması almaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Fen Bilgisi Öğretmenliği lisans programından mezun olan öğrenciler, devlet ve özel ortaokullarda Fen Bilgisi Öğretmeni olarak istihdam edilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her bir öğrenci derslere, başvurulan çalışmalara, laboratuarlara, projelere, seminerlere, çalış taylara, mezuniyet projelerine ve kayıt olduğu dönemin diğer çalışmalarına katılmalıdır. Teorik derslerin en azından % 70'ine ve laboratuar çalışmalarının % 80'ine katılmayan öğrencilerin o derslerden final sınavlarına girmelerine izin verilmez. Öğrenci teorik derslerde gereken katılımları gösterdiği zaman, eğer ders sonradan tekrar alınacak ise bu ders için katılım zorunlu değildir. Sınavlar genelde yazılı şekildedir. Fakat dersin hocası ders bilgilendirme formunda belirtmek şartıyla, isterse sınavları, projeleri ve ödevleri sözlü şekilde yapabilir. Sınavlar derse giren hocalar tarafından yapılır ve düzenlenir. Mazeret sınavı, final sınavları bittikten sonra ilgili kurulun denetiminden ve kabulünden sonra belgelenmiş özür belgeleriyle mazeret sınav haftasında yapılır.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1211&lang=tr