Posta Hizmetleri - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Posta Hizmetleri Sektöründe yaşanan hızlı değişim ve gelişimler, kalifiye eleman ihtiyacına olan talebi her geçen gün biraz daha arttırmaktadır. Bu bağlamda sektörün ihtiyacına cevap vermek adına Posta Hizmetlerine uygun nitelikte eleman yetiştirilmesi ve yetiştirilen elemanların da sektörde istihdam edilmesini sağlayacak ara elemanlara ihtiyaç bulunmaktadır. Temel hedefimiz Öğrencilerimizin, temel, sektörel ve hukuksal bilgilerle donatılmış nitelikli çalışanlar olarak yetiştirilmektedir. Program mezunlarının, yetişmiş işgücü potansiyeli olarak, çalışacakları sektörle ilgili ulusal ve uluslararası platformda yaşanan güncel gelişmeleri takip eden, iletişim becerisi yüksek, özgüveni tam, girişimci ve yenilikçi olarak hizmet vermeleri hedeflenmektedir. İş bulma olanaklarının ve faaliyetlerinin ve özellikle de teknik alanlardaki mesleki eğitimin etkinlik ve verimliliğinin artırılması, disipline edilmesi ve işgücü piyasasının ihtiyaçları ile uyumlu hale getirilmesine yönelik bir sistemin ortaya konulması olduğu hedeflenmektedir.

PTT Hizmetlerinin ekonomik hayatın vazgeçilmez bir parçası olması sebebiyle alanında  ekonomi ve sosyal bilimlere ilgi duyması, planlama ve uygulama yeteneğine sahip olması, pratik davranma ve doğru kararlar verebilme yeteneğine sahip olması, zamanı iyi kullanabilmesi, insanlarla iyi iletişim kurabilme becerisine sahip olması, ileri görüşlü, tedbirli ve dikkatli olmasıyla birlikte  kendini yetiştirmiş, yeniliklere açık, dürüst ve çalışkan kişilere iş olanakları daima açık olacaktır.

Son dönemlerde PTT’lerde PTT Bank’ın ve lojistiğin öneminin artmasıyla birlikte bu bölümlere olan talebin artacağı varsayılmaktadır. Bunlar göz önüne alındığında bu alanlarda çalışacak ara elemanlarının Banka, tedarik, dağıtım zincirleri, taşıma, paketleme ve stok yönetimi konularında gerekli beceri ve bilgi donanımına sahip mezunlara ihtiyaç bulunmaktadır. PTT’nin Lojistik  sektörleriyle bağlantılı olması ve uluslararası ticaret sisteminde belirleyici olması nedeniyle bölüm mezunlarının çalışma alanları oldukça geniştir. Bu sektörde çalışanlar, en ucuz maliyetle mal ve hizmetin sağlanılması ve ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırılması, PTT ve özel işletmelerin başarısı için genel  tekniklerinin uygulanması gibi konularda ve faaliyetlerde deneyimli
Mezunlar, yetişebileceğinden ulusal ya da uluslararası kargo ve lojistik şirketleri ile şirketlerin lojistik ve dağıtım bölümleri ya da sigorta, gümrükleme ve depolama hizmeti veren şirketlerde çalışabilirler.

Mesleğin geleceği düşünüldüğünde Uluslararası alandaki ticari faaliyetlerin gelişmesiyle birlikte PTT Hizmetlerinin ve lojistiğe ilişkin faaliyetler işletme başarısını etkileyen önemli faktörlerden biri haline gelmiştir. PTT ve Lojistik sektörünün genişliği ve sürekliliği bu alanda  yetişmiş nitelikli  elemanlara olan ihtiyacın devam edeceğini  göstermektedir. Bütün   bunlara   istinaden    bölüm mezunlarının PTT Genel Müdürlüğü ve bağlı Taşra Teşkilatlarında KPSS ile atanıp  çalışabilirler. 

Posta Hizmetleri Önlisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde Lojistik Yönetimi, Ulaştırma ve Lojistik, Uluslararası Lojistik, Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık, Uluslararası Lojistik Yönetimi, Uluslararası Ticaret ve Finans, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi, gibi Lisans Programlarına geçiş yapabilirler. Kamu kurumlarında gerekli şartlara sahip olmak ve çalışma sürelerine  (kıdem), almış oldukları hizmet içi eğitimler ve görevde yükselme yönetmelikleri doğrultusunda bir üst pozisyonlara atanabilmektedirler. Önlisans eğitimlerini lisans düzeyine (4 yıllık) tamamlamaları durumunda müdür, müdür yrd. vb. yönetici pozisyonlarda çalışabilirler. Bununla birlikte kişisel başarı ve gelişim de mesleki kariyerde etkili olmaktadır.

Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Ercüment DOĞRU
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Derya AĞCADAĞ
BEK Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Derya AĞCADAĞ
Tarihçe
2017 yılında Yüksekokulumuz bünyesinde açılan program 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında eğitime başlamıştır.
Kazanılan Derece
Önlisans Derecesi
Kabul Koşulları
Öğrenciler Yükseköğretime YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavları)’na dayalı bir sınav sistemi aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce(ÖSYM) düzenlenmektedir. Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, sınavlardan aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler.
Üst Kademeye Geçiş
Önlisans öğretimi sonrasında, öğrencilerin karşısına iki seçenek çıkmaktadır. Birincisi Açık öğretim Fakültesine sınavsız geçiş yapmak (2 Yıl sürüyor), diğeri dikey geçiş sınavlarında başarılı olarak Fakültelerin uygun bölümlerine geçmek (3 ila 4 Yıl sürüyor) ve Lisans mezunu olmak.
Mezuniyet Koşulları
Bölüm mezuniyet şartları aşağıdaki koşullara dayalıdır:
a. Üniversitenin mezuniyet için öngördüğü şartlar,
b. Dört yarıyıl boyunca gördüğü derslerden başarılı olmak ve 2.00 ortalamayı yakalamak.
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan mezun olan öğrenciler, Posta Hizmetleri programında kazandığı teorik ve uygulamalı eğitim ve öğretimin gereği olarak KPSS aldığı başarı puanına göre ya PTT’de dağıtıcı olarak görev yapabilir ya da PTT haricindeki kargo firmalarında çalışabilirler. Ayrıca, etik kurallara aykırı davranmamak karşılığı ile kurye ya da kargo firması kurabilir ve işletebilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için en az bir ara sınav yapılmaktadır. Öğrencilerin aldıkları derslerden başarılı olup olmadıkları bir ara sınav, bir dönem sonu sınavı olmak üzere iki aşamada değerlendirmeye tâbi tutulmaktadır. Ara sınavlar dışında kısa sınavlar, projeler ve öğretim elemanının uygun gördüğü diğer faaliyetler yapılabilir. Bu faaliyetlerin sayısı ve başarı notuna katkısı öğretim elemanı tarafından ders planında belirtilir. Geçme notu tespit edilirken, ara sınav % 40, dönem sonu sınavı da % 60 oranında etkili olmaktadır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Öğrencinin, bir dersten başarılı sayılabilmesi için en az harf notu olarak CC alması gerekir. GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler (DC) ve (DD) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Başarısız dersi olmayan, fakat GANO’su 2.00’ın altında olan öğrenciler, mezun olabilmek için öncelikle (DC) ve (DD) olan derslerini yeniden alarak GANO’larını 2.00’ın üzerine çıkarmak zorundadır.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=40603&lang=tr