Yazılım Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Üniversitemiz Senatosunun 12.11.2019 tarih ve 371/4 sayılı toplantı teklifi ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 25.12.2019 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu Toplantısı ile Yazılım Mühendisliği Bölümünün açılması uygun görülmüştür.



Bucak Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Lisans Programı’nı başarıyla tamamlayan öğrencilerin temel bilim ve mühendislik, bilgisayar mühendisliğinin ana konuları ve yazılım mühendisliği yaklaşım, yöntem ve uygulamaları üzerine teorik ve uygulamalı eğitim alıp iş deneyimine sahip uzmanlar olarak mezun olmaları hedeflenmektedir. Bölümümüz öğrencilerinin mezun olabilmek için son sınıfta bir dönem boyunca yapacakları İş Başında Eğitim ile mezun olduklarında belli bir deneyime sahip olup eğitim hayatı boyunca öğrendiklerini hayata geçirme deneyimi elde edeceklerdir. Yazılım Mühendislikleri bölümleri çağımızın parlayan meslek alanıdır. Diğer mesleklerle kıyaslandığında bu alanda iş bulmak çok daha kolay olup geniş bir istihdam olanağına sahiptir. Bilişim teknolojileri, işsizliğin görülmediği, tam tersine işgücü açığının giderek arttığı bir sektördür. Mezunların, yazılım geliştirme odaklı firmaların yanı sıra yazılım ve benzeri teknolojilerden faydalanan otomasyon sistemlerine gereksinim duyan her kurumda iş imkânı bulabilmektedirler ve mühendislerin yüksek ücretlerle çalışma imkânları vardır. Mezunlar; sistem analisti, sistem mühendisi, tasarım mühendisi, web tasarım ve program uzmanı, bilişim teknolojileri uzmanı, uygulama programcısı olarak hemen her kurum ve kuruluşun çeşitli bölümlerinde geniş bir iş yelpazesine sahip olacakları gibi; bilgisayar yazılımı üreten şirketlerin bilgi işlem merkezlerinde yönetim, veri yönetimi, bilgisayar destekli endüstriyel tasarım ve gerçekleştirilmesinde uygulama mühendisi olarak görev alabileceklerdir. Fikir üretimine dayalı bir iş olduğundan, parasal olarak fazla sermayeye ihtiyaç duyulmadığından yeni fikirler üretebilen yazılım mühendislerinin kendi işlerini kurma olanakları da mevcuttur. 


Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi İhsan PENÇE
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi İhsan PENÇE
Tarihçe
Bucak Teknoloji Fakültesi, 13.06.2016 tarih ve 2016/8969 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 29790 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kanunla 03.08.2016 tarihinde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur.

Sanayi sektörünün talepleri dikkate alındığında; iş dünyasının pratikte yaşadığı sorunlara çözümler sunacak ve uygulamanın bizzat içinde olacak mühendislere ihtiyaç olduğu ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucu olarak gün geçtikçe uygulamayı bilen mühendislere olan ihtiyaç artmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla teknoloji fakülteleri kurulmuştur.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak Teknoloji Fakültesinin vizyonu, güçlü bir mesleki ve teknik eğitim sistemine sahip olmaktır. Misyonu ise mesleki ve teknik açıdan ortaöğretime güçlü eğiticiler yetiştirmek; ülke sanayisi ve sektörünün ihtiyaç duyduğu uygulama bilgisi ve becerisi yüksek mühendisleri yetiştirerek ülkemizin teknolojik kalkınmasını hızlandırmaktır. Fakülte bünyesinde bulunan Yazılım Mühendisliği Bölümümüz 2020 yılında ilk öğrencilerini almaya başlamıştır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Yazılım Mühendisliği alanında Lisans derecesi (Bachelor of Science) almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü ÖSYS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.

Değişim öğrencilerinin kabulü imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, ilgili yüksek lisans veya lisans sonrası doktora programlarına başvurabilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Programdan mezun olabilmek için mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) başarmak, 4.00 üzerinden en az 2.0 GANO elde etmek ve zorunlu stajları tamamlamak zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Yazılım mühendisliği mezunları başta yazılım tasarımı, yazılım sınama ve güvenilirliği, yazılım yönetimi ve geliştirmesi, yazılım mimarisi ve çözümlemesi, bilgisayar ağı yazılımı, yazılım destek mühendisliği konularında olmak üzere bilgisayar, enformatik ve iletişim sektörünün işletilmesine yönelik hemen her işlevde öncelikle istihdam edilecek mühendislerdir. Günümüzde giderek artan bir oranda talep edilen yazılım mühendislerini bilgisayar programcısı, teknikeri ve analistinden ayıran en önemli üstünlükleri mühendislik eğitiminin kazandırdığı sistem yaklaşımı ve analitik kalıcı çözüm geliştirme yetenekleridir. Geleceğin mühendisliğinin gelişme motoru olacağı düşünülen mikro ve nano teknolojilerini içeren yeni nesil bilişim sektörünün sistem eğitimi almış yetenekli yazılım mühendislerine olan ihtiyacı hızla artacaktır. Bir diğer avantaj da yazılım mühendislerinin hemen kendi yazılım şirketlerini kurarak serbest çalışma olanaklarıdır.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için en az bir ara sınav yapılmaktadır. Öğrencilerin aldıkları derslerden başarılı olup olmadıkları bir ara sınav, bir dönem sonu sınavı olmak üzere iki aşamada değerlendirmeye tâbi tutulmaktadır. Ara sınavlar dışında kısa sınavlar, projeler ve öğretim elemanının uygun gördüğü diğer faaliyetler yapılabilir. Bu faaliyetlerin sayısı ve başarı notuna katkısı öğretim elemanı tarafından ders planında belirtilir. Geçme notu tespit edilirken, ara sınav % 40, dönem sonu sınavı da % 60 oranında etkili olmaktadır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Öğrencinin başarı notu hesaplanırken aldığı not bağıl sistemde harf notuna dönüştürülmektedir.
Öğrencinin, bir kurstan başarılı sayılabilmesi için en az harf notu olarak CC alması gerekir. GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler (DC) ve (DD) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Başarısız dersi olmayan, fakat GANO’su 2.00’ın altında olan öğrenciler, mezun olabilmek için öncelikle (DC) ve (DD) olan derslerini yeniden alarak GANO’larını 2.00’ın üzerine çıkarmak zorundadır.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=40728&lang=tr