Dili
|
Türkçe
|
Süresi (Yıl)
|
2
|
Azami Süresi (Yıl)
|
4
|
Kontenjanı
|
|
Staj Durumu
|
Yok
|
ÖSYM Tipi
|
TYT
|
Tarihçe
Meslek Yüksekokulumuz, Burdur’ un şirin ilçelerinden Yeşilova ilçesinde, 15.01.2016 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca kurulmuştur. Yeşilova İsmail Akın Turizm Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2 adet bölümümüz bulunmaktadır. Bu bölümler; Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü altında yer alan Turist Rehberliği Programı ile Otel-Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında yer alan Turizm ve Otel işletmeciliği ile Aşçılık Programları’ dır. Aşçılık Programı 2020-2021 Eğitim Öğretim yılı ile eğitime başlamıştır.
|
Kazanılan Derece
Programdan mezun olan öğrencilere Aşçılık alanında meslek elemanı unvanı ile ön lisans diploması verilir.
|
Kabul Koşulları
Adayların meslek yüksekokullarına kayıtları, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenecek esaslara uygun olarak yapılır. Üniversiteye kayıt işlemi adayın bizzat kendisi tarafından yaptırılır. Ancak haklı ve geçerli mazereti olanların kayıtları yakınları tarafından da yaptırılabilir. Üniversiteye kesin kayıt yaptıran öğrenciye öğrenci kimlik kartı verilir. Meslek Yüksekokullarına kayıt için; 1) Lise veya dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancı ülke liselerinden alınan diplomaların, denkliği Millî Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olmak, 2) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) sonucunda o öğretim yılında Aşçılık Programına merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilmiş bulunmak, şartları aranır.
|
Üst Kademeye Geçiş
Öğrencilerin mezun olduktan sonra DGS sınavında başarılı oldukları takdirde de örgün, ikinci öğretim ve açık öğretimde ilgili lisans programına devam etme imkanları bulunmaktadır.
|
Mezuniyet Koşulları
Turist Rehberliği alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Ayrıca zorunlu stajların yapılması gerekmektedir.
|
Mezun İstihdam Olanakları
Konaklama işletmeleri ( otel, motel, hostel ), cafe, restoran, bistro mutfakları, Kamu kurum ve kuruluş ( hastane, okul, cezaevi, vb.) mutfakları, Yeme içme firmaları, Ar-Ge mutfakları (ulusal – uluslararası ), Yeme içme danışmanlık şirketleri, Yemek fabrikaları , Pasta ve çikolata fabrikaları ve pastane, Catering hizmetleri ve havacılık sektörü ( flying chef).
|
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi, "Ders Planı-AKTS Kredileri" nde ayrıntılı olarak yer almaktadır.
|
https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=40737&lang=tr
|