Dili
|
Türkçe
|
Süresi (Yıl)
|
4
|
Azami Süresi (Yıl)
|
7
|
Kontenjanı
|
|
Staj Durumu
|
Var
|
ÖSYM Tipi
|
SAY
|
Program İçeriği
Üniversitemiz Senatosunun 12.11.2019 tarih ve 371/5 sayılı toplantı teklifi ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 25.12.2019 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu Toplantısı ile Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümünün açılması uygun görülmüştür.
Bilgi çağı olarak da adlandırılan mevcut dönemimizde bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler, beraberinde bilgiye dayalı sistemlerin de gelişimini sağlamıştır. Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği programları bilgisayar donanımı ile bilgisayar yazılımı üzerine uzmanlaşma sağlamakta olup, Bilişim Sistemleri Mühendisliği programı ise daha çok bilginin elde edilmesi, saklanması, iletilmesi, modellenmesi, işlenmesi, kullanımı ve zeki tekniklerle bilişime dönüştürülmesine ait temel ve ileri kuramlar ile bunların uygulamalarına ait mühendislik dalını kapsamaktadır. Bilişim Sistemleri, işletme ve bilgisayar bilimleri alanları arasında köprü niteliğindedir. Bilişim sistemleri mühendisliği, bilgi sistemlerinin analizi, tasarlanması ve bunlar için uygulama geliştirilmesi ile ilgili tüm konuları kapsayan bir meslektir. Günümüzde Bilişim Sistemleri; bankacılıktan otomotiv sanayine, sağlık bilgi sistemlerinden şirket yönetimine, telekomünikasyon sistemlerinden hava taşımacılığına çok geniş alanlarda kullanılmaktadır. İşletme ve organizasyonların ayrılmaz bir parçasıdır.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümünün amacı; bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bilişim sistemleri geliştirebilen ve bilgi teknolojilerini iş hayatının ve endüstrinin ihtiyaçları doğrultusunda ve dünya standartlarında bilimsel olarak kullanmak için gerekli bilgi ve beceriye sahip Bilişim Sistemleri Mühendisleri yetiştirmektir. Bu amaçla bilgi ve iletişim teknolojilerinin tanıtılması, bu teknolojilerin kullanımı, bilişim sistemlerinin analiz, tasarım ve geliştirilmesi konularında eğitim verilmektedir. ERP, CRM, SCM, BI ve BPM (Business Performance Management) gibi kurumsal sistemlerin projelendirilerek hayata geçirilmesi, bu kapsamda iş analizi, sistemlerin tasarlanması ve geliştirilmesi, iş süreçlerinin yeniden yapılandırılması, değişim yönetimi, karar verme ve iş analitiği Bilişim Sistemleri Mühendisliğinin faaliyetlerinden bazılarıdır.
Bucak Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi, Bilişim Sistemleri Mühendisliği lisans programı mezunları, bilgi teknolojilerinin uygulandığı, tasarlandığı ve geliştirildiği kamu ve özel sektör kuruluşları ile, bu teknolojilerin kullanıldığı sistemler ve uygulamalarının planlanma, uygulanma, yürütülme ve idaresinde istihdam edilebileceklerdir. Yine aynı alanlarda özel olarak çalışmak isteyenler bilişim sistemleri hakkında danışmanlık ve mesleki mühendislik hizmetlerini yerine getirebileceklerdir. Piyasada halen Bilgi Teknolojileri (IT) sektörü en süratle gelişen sektör olup, Bilişim Sistemleri Mühendisliği mezunları bu ve yan sektörlerde tercih edileceklerdir. Bölümümüz öğrencilerinin mezun olabilmek için son sınıfta bir dönem boyunca yapacakları İş Başında Eğitim ile mezun olduklarında belli bir deneyime sahip olup eğitim hayatı boyunca öğrendiklerini hayata geçirme deneyimi elde edeceklerdir.
|
Tarihçe
Bucak Teknoloji Fakültesi, 13.06.2016 tarih ve 2016/8969 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 29790 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kanunla 03.08.2016 tarihinde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur.
Sanayi sektörünün talepleri dikkate alındığında; iş dünyasının pratikte yaşadığı sorunlara çözümler sunacak ve uygulamanın bizzat içinde olacak mühendislere ihtiyaç olduğu ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucu olarak gün geçtikçe uygulamayı bilen mühendislere olan ihtiyaç artmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla teknoloji fakülteleri kurulmuştur.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak Teknoloji Fakültesinin vizyonu, güçlü bir mesleki ve teknik eğitim sistemine sahip olmaktır. Misyonu ise mesleki ve teknik açıdan ortaöğretime güçlü eğiticiler yetiştirmek; ülke sanayisi ve sektörünün ihtiyaç duyduğu uygulama bilgisi ve becerisi yüksek mühendisleri yetiştirerek ülkemizin teknolojik kalkınmasını hızlandırmaktır. Fakülte bünyesinde bulunan Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümümüz 2022 yılında ilk öğrencilerini almaya başlamıştır.
|
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Bilişim Sistemleri Mühendisliği alanında Lisans derecesi (Bachelor of Science) almaya hak kazanmaktadır.
|
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü ÖSYS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Değişim öğrencilerinin kabulü imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır.
|
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, ilgili yüksek lisans veya lisans sonrası doktora programlarına başvurabilmektedir.
|
Mezuniyet Koşulları
Programdan mezun olabilmek için mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) başarmak, 4.00 üzerinden en az 2.0 GANO elde etmek ve zorunlu stajları tamamlamak zorunludur.
|
Mezun İstihdam Olanakları
Bilişim Sistemleri Mühendisleri, bir kurumda bilgisayarla yapılan işlerinin tamamının koordine edilmesini, planlanmasını, gerekli donanım ve yazılımların satın alınıp kurulmasını, bakımının yapılmasını, ağ yapısının kurulmasını, sistem mimarisini geliştirilmesini, farklı bilişim iletişim sistemlerinin entegrasyonunu ve işletimini yapabilirler.
|
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için en az bir ara sınav yapılmaktadır. Öğrencilerin aldıkları derslerden başarılı olup olmadıkları bir ara sınav, bir dönem sonu sınavı olmak üzere iki aşamada değerlendirmeye tâbi tutulmaktadır. Ara sınavlar dışında kısa sınavlar, projeler ve öğretim elemanının uygun gördüğü diğer faaliyetler yapılabilir. Bu faaliyetlerin sayısı ve başarı notuna katkısı öğretim elemanı tarafından ders planında belirtilir. Geçme notu tespit edilirken, ara sınav %40, dönem sonu sınavı da %60 oranında etkili olmaktadır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Öğrencinin başarı notu hesaplanırken aldığı not bağıl sistemde harf notuna dönüştürülmektedir. Öğrencinin, bir kurstan başarılı sayılabilmesi için en az harf notu olarak CC alması gerekir. GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler (DC) ve (DD) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Başarısız dersi olmayan, fakat GANO’su 2.00’ın altında olan öğrenciler, mezun olabilmek için öncelikle (DC) ve (DD) olan derslerini yeniden alarak GANO’larını 2.00’ın üzerine çıkarmak zorundadır.
|
https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=40788&lang=tr
|