Bankacılık ve Sigortacılık Programı, Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü bünyesinde 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında eğitime başlamıştır. Programın amacı, küreselleşmenin etkisiyle hızla değişim gösteren işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik olarak, bireylere teorik ve uygulamalı beceriler kazandırabilmektir. Alanla ilgili bilgi ve beceriler yanında toplum ve sanayi iş birliğine yönelik adımların atılmasıyla, öğrencilerimize yetkinlik kazandırılmaktadır. Alanlarıyla ilgili ve kültürel etkinlikler yönüyle de öğrencilerimizin tam donanımlı eğitim almaları sağlanmaktadır. Öğrencilerimize kazandırılması hedeflenen konular aşağıdaki gibidir.
-Bankacılık Bilgileri ve Hizmetleri
-Sigortacılık Bilgileri ve Hizmetleri
-Finansal Muhasebe
-Temel İletişim Becerileri
-Alanla Alakalı Hukuk Bilgisi
-Kredi ve Mevduat Bilgileri
-Finansal Okuryazarlık
-Pazarlama Bilgisi
-Fon Yönetimi ve Risk
-Müşteri İlişkileri Yönetimi
-Bilgisayar Bilgisi
-Yabancı Dil
Mezun öğrencilerimizin, sahip olduğu bilgiler ve staj eğitiminde kazandırılan uygulama becerisi ile sorumluluk almaya hazır bireyler olarak sektörde yer almaktadır. Temelde Bankacılık ve Sigortacılık Programı, finans sektörünün ihtiyaçlarını karşılayacak donanıma ve iletişim becerilerine sahip, nitelikli “Finans-Banka Meslek Elemanı” yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Programımız 2 yıl ve 4 ara dönemden oluşmaktadır. Öğrencilerimiz ön lisans derecesi ile mezun olmaktadırlar. Öğrencilerimiz mezuniyetlerinin ardından Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile iki yıllık ön lisans eğitimlerini dört yıllık lisans eğitimine tamamlayabilirler. Programımızın, Erasmus, yurt dışı staj gibi imkânları bulunmakta ve koordinatör hocalarımız tarafından süreç desteklenmektedir. Bankacılık ve Sigortacılık Programı, sorumluluk alabilen, mali konularda işlem yapabilecek, finans sektöründe çalışmak isteyen ve ekonomik gelişmelere hâkim olabilecek kişiler tarafından tercih edilmelidir.
Mezunlarımızın İstihdam Alanları
Mezun öğrencilerimiz hem kamu sektöründe hem de özel sektörde geniş iş olanaklarına sahiptir. Kamu ve özel sektöre ait mevduat, katılım ve yatırım bankaları, sigorta ve bireysel emeklilik şirketleri, sigorta acenteleri, sermaye piyasası aracı kurumları, leasing ve factoring şirketleri, işletmelerin finans ve muhasebe departmanlarında çalışabilirler. Mezunlarımız, broker, aktüer, sigortacı, dealer gibi unvanlara gerekli belgeleri almak kaydıyla sahip olabilmektedir. Ayrıca mezunlarımız yasal mevzuatları yerine getirerek sigorta acentesi açabilir ve kendi işyerini kurabilirler. Öğrencilerimizin istihdam olanağı bulacağı ve finans sektörü açısından önem arz eden kurumların bazıları aşağıda maddeler halinde yer almaktadır.
-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
-Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu
-Sermaye Piyasası Kurulu
-Türkiye Sigorta Birliği
-Sigorta Acenteleri İcra Komitesi
-Borsa İstanbul
-Takas İstanbul
-Merkezi Kayıt İstanbul
Dikey Geçiş Olanakları
Mezunlarımızın Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile tercih yapılabileceği örgün ve açık öğretim Lisans Programları;
-Aktüerya Bilimleri
-Bankacılık
-Bankacılık ve Sigortacılık
-Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
-Ekonometri
-Ekonomi
-Ekonomi ve Finans
-Finans ve Bankacılık
-Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
-Halkla İlişkiler ve Tanıtım
-İktisat
-İşletme
-Kamu Yönetimi
-Lojistik Yönetimi
-Maliye
-Sermaye Piyasası
-Sigortacılık
-Sigortacılık ve Risk Yönetimi
-Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik
-Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
-Turizm İşletmeciliği
-Uluslararası İlişkiler
-Uluslararası Finans
-Uluslararası Finans ve Bankacılık
-Uluslararası İşletme Yönetimi
-Uluslararası Ticaret
-Uluslararası Ticaret ve Finansman
-Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
-Uluslararası Ticaret ve Lojistik
-Yönetim Bilişim Sistemleri