Gıda Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Gıda Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Bölüm'de Gıda Bilimi ve Gıda Teknolojisi olmak üzere iki Anabilim Dalı vardır. Birinci yıl dersleri; farklı bilgi düzeyine sahip öğrencileri aynı bilgi seviyesine getirmek için başlıca fizik, kimya, matematik, bilgisayar ve temel mühendislik derslerini içerir. İkinci, üçüncü ve dördüncü yıllarda sunulan zorunlu dersler; Diferansiyel Denklemler, Reaksiyon Kinetiği, Kütle ve Enerji Denklikleri, Enstrümantal Gıda Analizleri, Gıda Kimyası I, İstatistik, Termodinamik, Genel Mikrobiyoloji, Akışkanlar Mekaniği, Gıda Kimyası II, Gıda Biyokimyası, GM Temel İşlemler I, Isı ve Kütle Transferi, Beslenme, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Kalite Sağlama, GM Temel İşlemler II, Hububat teknolojisi, Yağ Teknolojisi, Meyve ve Sebze Teknolojisi, Et Teknolojisi, Süt Teknolojisi, Biyoteknoloji, Proses Kontrol, İş Sağlığı ve Güvenliği ile Bitirme Tezidir.  Eğitimin üçüncü ve dördüncü yıllarında gıda mühendisliği derslerine geniş bir spektrum katan seçmeli dersler sunulur. Öğrencilerin endüstriyel ve idari sorunlara yaklaşımını geliştirmek için teknik olmayan seçmeli dersler de zenginleştirilmiştir. Öğrenciler altıncı dönemin sonunda endüstride 4 haftalık bir staj yapmakla yükümlüdürler. Dördüncü yılda alınan Bitirme Tezi, Araştırma ve Geliştirmeye yönelik bir başlangıç olmaktadır ve bir tez halinde sunulmaktadır. 



 


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Damla BİLECEN ŞEN
BEK Üyeleri
Arş.Gör. Hande Özge GÜLER
Tarihçe
Türkiye’de Gıda Mühendisliği eğitimi, 1977 yılında Gıda Fakültesi haline dönüştürülen İzmir Gıda Teknoloji Yüksek Okulu’nda 1975 yılında başlanmıştır. Aynı yıl, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Gıda Analizleri ve Teknolojisi Bölümü kurulmuş olup, iki yıl sonra bu bölüm ‘Gıda Mühendisliği Bölümü’ haline getirilmiştir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde ise, Gıda Mühendisliği öğrenimine 1980 yılında tercihli olarak başlanmıştır. YÖK’ün 1993 yılında almış olduğu karar neticesinde ‘Ziraat Fakültesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi’ bölümleri ‘Gıda Mühendisliği’ bölümlerine dönüştürülmüştür. Gıda Mühendisliği eğitimi Mühendislik, Ziraat, Kimya-Metalurji veya Mühendislik-Mimarlık Fakültelerine bağlı olan verilmektedir.

Burdur ülkemizin önemli gıda potansiyeline sahip illerinden birisidir. Örneğin Burdur’un da içinde bulunduğu Batı Akdeniz Bölgesi, mevcut sosyo-ekonomik ve coğrafi özellikleri ile süt sektörü açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Bölgede başta Burdur ili olmak üzere süt hayvancılığı yoğun bir şekilde yapılmaktadır. 2009 yılı TÜİK verilerine göre Burdur ilinde 160.701 adet büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Burdur ilinde yıllık 258.000 ton süt üretilmekte ve ilde 210 adet süt toplama merkezi bulunmaktadır. İlde 13 adet süt işleme tesisi mevcuttur. Bu işletmelerin toplam kapasitesi 184.807 ton/yıldır. Ayrıca bir adet süt tozu ve peynir altı tozu işleme tesisi mevcut olup, bu tesisin kapasitesi 4.554 ton/yıl’dır. İldeki et üretimi ise yıllık yaklaşık 5.600 tondur. Burdur’da öne çıkan süt ve et endüstrisinin dışında şeker fabrikası, un fabrikası, ihracat düzeyinde üretim yapan unlu mamuller işletmeleri, makarna fabrikası, maden suyu dolum tesisi gibi gıda işletmeleri bulunmaktadır. Programdan mezun olan öğrencilerin birçoğunun il içindeki özel sektör kuruluşlarında istihdam sahası bulanmaktadır. Üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde programda görev yapacak öğretim üye ve elemanlarının sektörle işbirliği içerisinde yapacakları bilimsel araştırmalar sayesinde Burdur ve bölgesinde yoğun faaliyet gösteren sözkonusu işletmelerin karşılaştıkları sorunlara çözüm üretmeleri, araştırmalar sonucunda üretilen ürün ve teknolojilerin sanayiye uygulanması mümkün olabilecek ve bu tip uygulamalar da bölgeki gıda endüstrisinin kalkınmasına katkıda bulanabilecektir. Burdur ilinin gıda endüstrisinin güçlü olduğu ve ilgili akademik birimlerin bulunduğu Antalya, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar gibi il merkezlerine yakın olması ve bu merkezlere ulaşım sorunu bulunmaması önemli görülmektedir.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bünyesinde Gıda Mühendisliği ile ilişkisi olan bazı lisans (Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı; Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü; Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya ve Biyoloji Bölümleri) ve önlisans programlarının (Burdur Meslek Yüksek Okulu, Süt Ürünleri Programı) bulunması ilgili programlar ile hem eğitim-öğretim hem de bilimsel çalışmalar konusunda işbirliği potansiyeli sağlamaktadır.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde 4 Temmuz 2011 tarih ve 27984 (2. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuştur. 2012-2013 Akademik Yılında öğrenci alarak eğitim-öğretime Fen-Edebiyat Fakültesi B Blok Binası’nın 3. katında başlamıştır. Yurtdışı tecrübesi olan ve alanında uzman öğretim üyeleri ile sayıları 100’ün üzerinde lisans öğrencisi ve 17 yüksek lisans öğrencisi ile eğitim-öğretime devam eden bölümde, Gıda Bilimleri ve Gıda Teknolojisi olmak üzere iki anabilim dalı mevcuttur.

Bölümümüzde eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü dört adet donanımlı laboratuvar bulunmaktadır. Bölümümüzde öğrenim dili Türkçe olup öğrenim süresi ise 8 yarıyıldır (4 yıl). Dört yıllık eğitim programını başarı ile tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir ve Gıda Mühendisi ünvanı alırlar. Bölümümüzü tercih eden öğrenciler üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu’nda bir yıl süreli isteğe bağlı İngilizce Hazırlık Programı’na devam edebilmektedir. Bu programı başarı ile tamamlayan öğrencilere Başarı Belgesi verilmektedir.
Kazanılan Derece
Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Öğrenciler Yükseköğretime ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı)’ye dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) düzenlenmektedir. Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, ÖSS sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 (70/100) ağırlıklı not ortalaması elde etmek, bitirme tezini ve stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Gıda sanayinin AR-GE, üretim, kalite güvence, pazarlama, ithalat ve ihracat alanlarında mühendis ve yönetici olarak görev yapmaktadır. Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Gıda Mühendisliği bilim alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Ancak, final sınavı notunun 30’un altında olması durumunda başarı notu FF olarak verilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), ve (B) notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. (G), (K), (M) ve (B) harf notları ortalama hesabında dikkate alınmaz. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır;

a) O derse kaydını yaptırmış olmak,
b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak,
c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak,
d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur.
Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Lisans Programlarında 100'lük not sisteminden harfli not sistemine not dönüşümü aşağıdaki tablo esas alınarak yapılır.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1401