İşletme (YL) (Tezli) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES
Program İçeriği

İşletme Yüksek Lisans Programı’nın Türkiye ve dünyanın önde gelen işletmelerinde çalışabilecek uzmanlar yetiştirmek ve öğrencilere dünyanın önde gelen yüksek lisans programları ile eş değer düzeyde uzmanlık sağlamak amacıyla faaliyet göstermektedir. Programımızın en önemli hedeflerinden biri, katılımcılara rekabetin gittikçe artan oranda yaşandığı iş dünyasında, gereksinimini duydukları analitik eğitimi sunmak ve onları gerçek hayatta karşılaşabilecekleri en güncel stratejik, yönetsel ve sektörel gelişmeler karşısında hazırlıklı olmalarını sağlayacak şekilde donatmaktır.



T.C.Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün bünyesinde yer alan İşletme Yüksek Lisans Programı, yönetici adaylarına, problem çözücü, yetenek geliştirici ve uygulamaya dönük bir uzmanlık eğitimi vermeyi amaçlamaktadır.



İşletme Yüksek Lisans Programını;



· Lisans eğitimlerini İşletmecilik, İktisadi ve İdari Bilimler alanlarında yapmış olanlar,



· İktisadi ve İdari Bilimler alanının dışında farklı lisans alanlarından mezun olmuş ve gerek kamu gerekse özel sektörde meslek arayanlar ve bir mesleğe sahip olup da çalıştıkları alanlarda kariyerlerini ilerletmek isteyen üniversite mezunları,



· Bilgi ve yeteneklerini arttırmak veya geliştirmek isteyen deneyimli özel ve kamu sektörü yöneticileri,



· Teknik alanlarda veya uzmanlık gerektiren işlerde deneyim sahibi çalışanlar, meslek değişikliğine gitmek isteyenler, yeni iş başvurusu yapanlar veya daha geniş anlamda yönetici kademelerine yükselmek isteyenler,



· Akademik olarak kariyer yapmak isteyenler (Doktora vb.) seçebilirler.



Program, bilişim teknolojileri hakkında ve işletme bilimi ışığında eğitim internet bağlantılı, teknoloji ve dünya literatürünü kapsayan veri tabanı destekli bilgisayar laboratuarları ve görsel eğitim araçları ile zenginleştirilmiştir. 


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör.Dr. Sibel ERİŞKAN
Tarihçe
İşletme Yüksek Lisans (Tezli) Programı 2012 yılından itibaren aktif olarak öğrenci alımı yapmaktadır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarı ile tamamlayanlar İşletme alanında yüksek lisans derecesi, bilim uzmanı derecesi kazanmaktadır.
Kabul Koşulları
Lisans diplomasına sahip olmak.
ALES sınavından başvurulan programın puan türünde (sözel veya eşit ağırlık) en az 55 standart puan almış olmak veya ALES karşılığı eşdeğer sayılan uluslararası düzeyde kabul gören GRE ya da GMAT eşdeğer puan almış olmak.
YDS veya Üniversitelerarası Kurul tarafından, YDS’ ye eşdeğer sayılan ulusal veya uluslararası düzeyde kabul gören YÖKDİL, TOEFL, IELTS ve benzeri yabancı dil sınavlarından birine girmiş olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, doktora programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için lisansüstü ders programından ilgili derslerin alınması ve başarılı bir şekilde bu derslerin tamamlanması gerekmektedir. Ders aşamasının tamamlanmasına müteakip danışman öğretim üyesinin nezaretinde belirlenecek bir konuda tez çalışması yapılarak teslim edilmelidir. Buna ilaveten, tezi kabul edilen öğrencinin, çalışmasını sözlü olarak atanacak jüri önünde başarılı bir şekilde sunması istenmektedir.
Toplamda 120 AKTS'ye karşılık gelen derslerin ve tez çalışmasının tamamlanması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
İşletme tezli yüksek lisans programı mezunları, ulusal ve uluslararası düzeyde üretim ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren özel sektör ve kamu kurumlarında istihdam edilmektedir. Bu programdan mezun olanlar girişimcilik bilgi ve becerileri ile kendi işlerini kurabilir veya geliştirebilirler. Ayrıca, programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci İşletme bilimi alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında doktora derecesine başvuruda bulunabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler programlarındaki teorik derslerin en az %70’ine ve laboratuvar veya uygulama çalışmalarının en az %80’ine katılmak zorundadırlar. Aksi takdirde o derslerden final sınavlarına giremezler. Öğrenci herhangi bir dersten başarısız olmuşsa ancak devamını sağlamışsa tekrar bu dersin devamını almak zorunda değildir. Sınavlar genelde yazılı şekildedir. Fakat dersin hocası ders bilgilendirme formunda belirtmek şartıyla, isterse sınavları, projeleri ve ödevleri sözlü şekilde yapabilir. Sınavlar derse giren hocalar tarafından yapılır ve düzenlenir. Genel olarak bir dönemde vize ve final sınavları yapılır. Final sınavının ağırlığı %60' tır. Proje, ödev ve vize sınavları toplam %40 ağırlığa sahiptir. Mazeret sınavı, final sınavları bittikten sonra 15 gün içerisinde ilgili kurulun denetiminden ve kabulünden sonra belgelenmiş özür belgeleriyle gelen öğrencilere yapılır. Bir dersten geçebilmek için final sınavından en az 51 puan alınmalıdır. Final sınavına girebilmek için de vize sınavına girmiş olmak gerekmektedir. Bunun yanında öğrenci tez çalışmasını tamamlamak zorundadır.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=20601