Muhasebe ve Vergi Uygulamaları (İÖ) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı TEKNİKER
ÖSYM Tipi YGS6
Program İçeriği
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı mezunları her türlü işletmede rahat bir şekilde iş bulma imkânına sahiptir. Ülkemizde muhasebecilik ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılması yeni kanunların yürürlüğe girmesiyle alandaki mesleklerin saygınlığı giderek artmıştır. Ticaret hayatının sürekli geliştiği günümüzde işletme sayıları da giderek artış göstermektedir. Bu işletmelerin tümünde muhasebe işlemleri yapıldığından, muhasebecilik mesleği de önemini ve geçerliliğini hiçbir zaman yitirmeyecek alanların başında gelmektedir. DolayısıylaMuhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı alanında eğitim alan öğrencilerimizin istihdam problemi olmayacaktır.

Muhasebe ve Vergi Programı Mezunlarının Yatay ve Dikey Geçiş Yapabileceği Programlar

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı öğrencileri, diğer meslek yüksekokullarında bulunan aynı ön lisans programlarına yatay geçiş yapabilirler.

Lisans programlarına geçiş, ÖSYM tarafından düzenlenen dikey geçiş sınavı sonucuna göre yapılır ve başarılı olanların dikey geçiş yapabilecekleri lisans programları;

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri,
İşletme,
İşletme Bilgi Yönetimi,
Muhasebe,
Muhasebe Bilgi Sistemleri,
Muhasebe ve Finansal Yönetim,
Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği,
Uluslararası Finans,
Uluslararası İşletmecilik,
Uluslararası Ticaret,
Uluslararası Ticaret ve Finansman,
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Nazlıgül GÜLCAN
Tarihçe
2011-2012 akademik yılında öğrenci almıştır.
Kazanılan Derece
Önlisans Derecesi
Kabul Koşulları
Öğrenciler Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)\'ye dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce(ÖSYM) düzenlenmektedir (www.osym.gov.tr). Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, YGS sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler.
4702 sayılı kanun ile Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları mezunları Meslek Yüksekokullarına sınavsız olarak yerleştirilebilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Önlisans öğrenimi sonrasında, öğrencilerin DGS sınavı ile ilgili Üniversitelerin Lisans çalışmalarına devam etmeleri mümkündür.
Mezuniyet Koşulları
İlgili yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak, aldığı derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalaması ile tamamlamak.
Mezun İstihdam Olanakları
•Profesyonel olarak hazırlıklı olma, farklı durumlara profesyonel uyum, devam eden Muhasebe ve Vergi bölümünde önkoşul olan pratik ya da temel profesyonel eğitim.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencinin başarı notunun hesaplanmasında dersin niteliğine göre sınavlar yazılı, sözlü, ödev, proje ya da laboratuar çalışması olarak değerlendirilmektedir. Sınavları değerlendirmede; ders başına bir ara sınav % 40 ve/veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların başarı notuna katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavından alınan (final sınavı) notunun başarı notuna katkısı % 60’dır. Öğrencilere kendi gelişimleri için, eğitim almakta oldukları alanla ilgili araştırmaya yönelik projeler öğretim elemanları danışmanlığında yürütülmektedir.Mazeret sınavı, mazeretlerle ilgili belgelerini, bir dilekçeyle birlikte sınavların bitimini takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar birimine ulaştırmaları gerekir.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=3222