Gaz ve Tesisatı Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı TEKNİKER
ÖSYM Tipi YGS2
Program İçeriği
Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı
Yüksekokulumuz önlisans programında Üniversite Giriş Sınavından sayısal üzerinden yeterli puanı alan öğrenciler öğrenim hakkı kazanarak eğitim-öğretime başlamaktadırlar. Programda 3 adet öğretim elemanı  görev yapmaktadır. Ayrıca yüksekokulumuzun diğer öğretim elemanları da derslerde görev almaktadır.

İki yıllık önlisans programı teorik ve uygulamalı derslerle yürütülmektedir. Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi programında matematik, İngilizce, teknik resim gibi temel konularla ilgili derslerden başka, ısıtma sistemleri, doğalgaz tesisatı, iklimlendirme tesisatı, proje hazırlama, bilgisayar destekli tasarım, mühendislik bilimi, alternatif enerji kaynakları gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır. Okulumuzda 3+1 eğitim öğretim modeli uygulanmakta olup 3 dönem teorik eğitimini tamamlayan öğrenciler 1 dönem uygulamalı iş yeri eğitimine gitmektedirler. Eğitim Türkçe olarak verilmektedir.

Genel kural olarak değerlendirme ders başına bir ara sınav (%40) ve bir final sınavı (%60) üzerinden yapılmaktadır. Öğrencilere kendi gelişimleri için, eğitim almakta oldukları alanla ilgili araştırmaya yönelik projeler öğretim elemanları danışmanlığında yürütülmektedir.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı mezunu teknikerlerimizin, endüstride ısıtma-soğutma, sıhhi tesisat ve yapı işleri yapan firmalarda istihdam edilme imkânları olacaktır.

Programın öğrenci kontenjanı 40 kişidir. Gaz ve Tesisatı Teknolojisi ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavın’da başarılı oldukları takdirde;

Makine Mühendisliği

Enerji Sistemleri Mühendisliği

Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. İbrahim KIRBAŞ
Tarihçe
Geliştirilen bu eğitim programı iki yıl süreli ve dört yarıyıl olarak planlanmıştır.Program ikinci yarıyıl sonunda başlamak üzere otuz iş günü endüstriye dayalı öğrenimle desteklenmiştir. Bu programda kullanılan eğitim program modeli, günümüz teknolojisine uygun tekniker eğitimi ihtiyaçlarına cevap verecek niteliktedir. Öğrenci ders boyunca aktif bir rol oynar, işlenen konunun teorik içeriği i ile birlikte uzmanlık dalı ile ilgili cihazları kullanarak deneyleri yapar.
Kazanılan Derece
Doğalgaz teknikeri (Önlisans)
Kabul Koşulları
Öğrenciler Yükseköğretime ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı)’ye dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce(ÖSYM) düzenlenmektedir (www.osym.gov.tr). Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, ÖSYS sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler.
Üst Kademeye Geçiş
Önlisans öğrenimi sonrasında, öğrencilerin DGS sınavı ile ilgili Üniversitelerin Lisans çalışmalarına devam etmeleri mümkündür.
Mezuniyet Koşulları
Doğalgaz ve Tesisat Teknolojisi alanının mezuniyet şartları aşağıdaki koşullara dayalıdır:
*İlgili yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak, aldığı derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalaması ile tamamlamak
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan mezun olan öğrenciler Kamu ve özel sektörde tekniker olarak çalışabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencinin başarı notunun hesaplanmasında dersin niteliğine göre sınavlar yazılı, sözlü, ödev, proje ya da laboratuar çalışması olarak değerlendirilmektedir. Sınavları değerlendirmede; ders başına bir ara sınav % 40 ve/veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların başarı notuna katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavından alınan (final sınavı) notunun başarı notuna katkısı % 60’dır. Öğrencilere kendi gelişimleri için, eğitim almakta oldukları alanla ilgili araştırmaya yönelik projeler öğretim elemanları danışmanlığında yürütülmektedir.
Mazeret sınavı, mazeretlerle ilgili belgelerini, bir dilekçeyle birlikte sınavların bitimini takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar birimine ulaştırmaları gerekir.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=3415