Otomotiv Teknolojisi (İÖ) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 20
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı TEKNİKER
ÖSYM Tipi YGS1
Program İçeriği

TARİHÇE

Otomotiv Teknolojisi Programı, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde 1997 yılında kurulmuş olup, 1997-1998 Eğitim-Öğretim yılında ön lisans eğitimine başlamıştır. Kurulduğu günden bu yana 600' e yakın mezun öğrencisi bulunmaktadır. Programımızda halen 3 öğretim elemanı görev yapmaktadır.

 

Otomotiv sektörü günümüzde neredeyse ülkelerin ekonomik durumlarının temel göstergesi sayılmaktadır. Ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri olan Otomotiv sektöründe çalışacak takım çalışmasına uyumlu, gerekli mesleki beceri ve yeterliliklere sahip, iletişim becerileri yüksek, teknolojiyi takip eden ve kullanan kalifiye teknik ara elemanlara ihtiyacı vardır. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü, Otomotiv Teknolojisi programı bu ihtiyacı karşılayacak otomotiv endüstrisinin ihtiyacı olan teknikerler yetiştirmektedir. Otomotiv Teknolojisi programımızın amacı karayolu taşımacılığında kullanılan motorlu araçların yapımı alanında veya bu sektöre hizmet edecek farklı firmalarda ve kuruluşlarda çalışacak ara eleman yetiştirmektir. Öğrencilere sektörün ihtiyacı doğrultusunda teorik ve uygulamalı teknik güncel bilgiler verilmektedir. Teorik eğitimin ardından otomotiv alanında kullanabilecekleri test, ölçüm ve ayar cihazları ile ilgili kullanma becerisi ve ortaya çıkan sonuçları muhakeme etme ve problem çözme kabiliyeti kazandırılmaktadır.

Otomotiv Teknolojisi olarak sektöre atılacak öğrencilerimizin karşılaşacağı problemleri göz önüne aldığımızda  ‘’meslek ile iç içe eğitim’’ anlayışını benimsemekteyiz.


Otomotiv Teknolojisi programı öğrencilerimizin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla teknik geziler ve konferanslar gerçekleştirmekteyiz. Bu doğrultuda otomotiv sektörün önemli temsilcilerini okulumuzda öğrencilerimiz ile buluşturmaktayız. Öğrencilerimiz Otomotiv Teknolojisi atölyesinde gerçekleştirdikleri projeler ile teorik bilgilerle pratik bilgileri pekiştirme imkânı bulabilmektedir.

Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Fahrettin BOZ
Tarihçe
Yüksekokulumuz, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak 6 Aralık 1976 tarihinde kurulmuştur. 20 Temmuz 1982 tarihinde, 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Akdeniz Üniversitesi bünyesine alınmış; Isparta Mühendislik Fakültesine bağlı ön lisans düzeyinde öğrenim yapan bir meslek yüksekokulu haline getirilmiştir. 3 Temmuz 1992 tarihinde, 3837 sayılı Kanun ile Süleyman Demirel Üniversitesine bağlanmıştır. 17.03.2006 tarih ve 5467 sayılı Kanun'la kurulan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesine bağlanarak Meslek Yüksekokulu adını almıştır.7100 m2 kapalı alan içinde 26 büro, hepsi projeksiyonlu 17 derslik, 2 resimhane, 11 laboratuvar, 7 atölye ve uygulama alanı, 1 toplantı salonu, 1 konferans salonu, 1 kafeterya, 1 kütüphane, 1 yemekhane; 6000 m2 açık alan içinde 1 suni çim halı saha, 1 voleybol ve 1 basketbol sahası ile hizmet vermektedir.
Yüksekokulumuzda;
İnşaat Teknolojisi,
Elektrik,
Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi,
Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi,
Bilgisayar Programcılığı,
Otomotiv Teknolojisi,
Makine,
Makine Resim ve Konstrüksiyon,
Mekatronik,
İç Mekan Tasarımı, programları yer almaktadır.
Programın vizyonu, 2006 yılından beri sürdürmekte olduğu eğitim öğretim faaliyetlerini, alanın ihtiyaçlarına göre sürekli yenileyerek, mezunlarının gerek üretim ve gerekse hizmet sonrası kademelerde sektörün beklediği insan gücünü kalite ve felsefesine uygun olarak yetişmelerini sağlamaktır. Otomotiv Teknolojisi Programı olarak üstlenilen misyon, üretim ve satış sonrası hizmet sektörlerinin ihtiyaçları doğrultusunda eleman yetiştirilmesini sağlamak ve bu yöndeki açıığın kapatılmasında aracı kurum olmaktır.
Kazanılan Derece
Ön lisans
Kabul Koşulları
Öğrenciler Yükseköğretime YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı)’na dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce(ÖSYM) düzenlenmektedir (www.osym.gov.tr). Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, YGS sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler.
Üst Kademeye Geçiş
Önlisans öğrenimi sonrasında, öğrencilerin DGS sınavı ile ilgili Üniversitelerin Lisans çalışmalarına devam etmeleri mümkündür.
Mezuniyet Koşulları
Otomotiv alanının mezuniyet şartları aşağıdaki koşullara dayalıdır:
*İlgili yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak, aldığı derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalaması ile tamamlamak
*İşyeri eğitimini tamamlamak zorundadır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar kamu ve özel sektöre bağlı fabrikalarda ve servislerde çalışabilmektedirler. Otomotiv teknikeri olarak mezun olan öğrenciler yetkili servislerde ve farklı işletmelerde otomotiv mekanik servis, satış sonrası hizmet, otomotiv yedek parça, teknik eğitim departmanlarında, araç muayene istasyonlarında ve havacılık alanı ile ilgili teknik birimlerde nitelikli kalifiye eleman olarak çalışmaktadırlar. Bunun yanında karayolu taşıtlarının periyodik kontrollerinin ve muayenelerin gerçekleştirildiği istasyonlarda araç muayene uzmanı veya idareci olarak çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencinin başarı notunun hesaplanmasında dersin niteliğine göre sınavlar yazılı, sözlü, ödev, proje ya da laboratuar çalışması olarak değerlendirilmektedir. Sınavları değerlendirmede; ders başına bir ara sınav % 40 ve/veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların başarı notuna katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavından alınan (final sınavı) notunun başarı notuna katkısı % 60’dır. Öğrencilere kendi gelişimleri için, eğitim almakta oldukları alanla ilgili araştırmaya yönelik projeler öğretim elemanları danışmanlığında yürütülmektedir.
Mazeret sınavı, mazeretlerle ilgili belgelerini, bir dilekçeyle birlikte sınavların bitimini takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar birimine ulaştırmaları gerekir.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=3432