Makine Resim ve Konstrüksiyon (İÖ) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı TEKNİKER
ÖSYM Tipi YGS1
Program İçeriği

TANITIMI VE TARİHÇESİ

 

Makine Programı 2002-2003 Eğitim – Öğretim yılında açılmıştır. Öğrenciler programa Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) aracılığı ile kabul edilmektedirler. Sınav yılda bir kez yapılmakta olup Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenmektedir. Öğrenciler programa YKS sınavından aldıkları TYT puan türü ile yerleştirilmektedirler. Eğitim – Öğretim süresi 2 yıl olup bu süreye işyeri uygulaması dâhildir. Programımızın Kaynak atölyesi ve Talaşlı üretim-CNC atölyesi olmak üzere 2 adet atölyesi bulunmakta olup, bilgisayar laboratuvar imkânları da yeterli seviyededir. Müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamlayan öğrenciye Makine Programında ön lisans diploması verilmektedir. Programın eğitim dili Türkçe olup hazırlık sınıfı okutulmamaktadır. 

 

PROGRAMIN HEDEFLERİ VE İSTİHDAM OLANAKLARI

 

Bu programın hedefleri; öğrencilerin teknik resim becerilerini kazanarak iyi derecede teknik resim bilgisine sahip ve çizimleri yapabilen, bilgisayarlarda CAD Programları ile 2 boyutlu ve 3 boyutlu çizimler yapabilen, makine ve parçalarının tasarımını yapabilen ve bunları çizebilen, kalıp ve aparat tasarımlarını yapabilen ve bunların resimlerini çizebilen, makine parçalarının ölçümünü ve kontrolünü yapabilen, temel imalat bilgisine sahip ve imalat işlemlerini üniversal ve CNC takım tezgâhlarında yapabilen, hidrolik ve pnömatik sistem elemanlarını tanıyıp, projelendirebilen, tasarımda lazım olan temel mukavemet bilgisine sahip, malzemeleri tanıyıp seçimini ve muayenesini yapabilen, parçanın 3 boyutlu taramasını yaparak resme dökebilen ve bu parçaların kalite kontrolünü yapabilen, CAM Programlarını kullanabilen, CNC tezgâhları için program yazabilen ve bu parçaları CNC tezgahlarda üretebilen, iş ahlakı, iş sağlığı ve güvenliği konularında da gerekli bilgi ve becerilere sahip, kısacası makine imalat sektöründe mal/hizmet üreten firmalar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşların ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte teknik elemanları yetiştirmeyi hedeflemektedir. 


Ayrıca lisans eğitimine devam etmek için gerekli becerileri de sağlamaktadır.

 

YATAY VE DİKEY GEÇİŞ YAPABİLECEĞİ BÖLÜMLER


Ön Lisans öğrenimi sonrasında, öğrenciler DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile ilgili Üniversitelerin 4 yıllık Lisans Programlarına geçiş yapmaları mümkündür. Geçiş yapabileceği bu bölümler;

 

·         Endüstri Mühendisliği

·         Enerji Sistemleri Mühendisliği

·         Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği

·         Enerji Yönetimi

·         Endüstri ve Sistem Mühendisliği

·         Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

·         Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği

·         İmalat Mühendisliği

·         Makine Mühendisliği

·         Makine ve İmalat Mühendisliği

·         Malzeme Bilimi ve Mühendisliği

·         Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği

·         Malzeme Mühendisliği

·         Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

·         Nanoteknoloji Mühendisliği

·         Nanobilim ve Nanoteknoloji

·         Otomotiv Mühendisliği

·         Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği

 


Ayrıca Meslek Yüksekokulları arasında ilgili önlisans programlarına yatay geçiş imkânları da mevcuttur.

Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Muhammed KÖKCE
Tarihçe
Yüksekokulumuz, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak 6 Aralık 1976 tarihinde kurulmuştur. 20 Temmuz 1982 tarihinde, 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Akdeniz Üniversitesi bünyesine alınmış; Isparta Mühendislik Fakültesine bağlı ön lisans düzeyinde öğrenim yapan bir meslek yüksekokulu haline getirilmiştir. 3 Temmuz 1992 tarihinde, 3837 sayılı Kanun ile Süleyman Demirel Üniversitesine bağlanmıştır. 17.03.2006 tarih ve 5467 sayılı Kanun'la kurulan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesine bağlanarak Meslek Yüksekokulu adını almıştır. Son olarak 16.05.2012 tarihinde YÖK Başkanlığı'nın kararı ile Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Meslek Yüksekokulu olmak üzere 3'e bölünmüştür.

7100 m2 kapalı alan içinde 26 büro, hepsi projeksiyonlu 17 derslik, 2 resimhane, 11 laboratuvar, 7 atölye ve uygulama alanı, 1 toplantı salonu, 1 konferans salonu, 1 kafeterya, 1 kütüphane, 1 yemekhane; 6000 m2 açık alan içinde 1 suni çim halı saha, 1 voleybol ve 1 basketbol sahası ile hizmet vermektedir.

Kazanılan Derece
Önlisans
Kabul Koşulları
OSYM tarafından belirlenir
Üst Kademeye Geçiş
Dgs sınavı
Mezuniyet Koşulları
120 akts ders ve varsa staj uygulamasından başarılı olmak.
Mezun İstihdam Olanakları
Uzmanlık alanı ile ilgili firmalar
Ölçme ve Değerlendirme
Ara sınav %40, Final %60 etkilemektedir.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=3433