Turizm ve Otel İşletmeciliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 35
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı TEKNİKER
ÖSYM Tipi YGS6
Program İçeriği

Turizm ve otel İşletmeciliği Programından mezun olan öğrencilerimiz, Turizm Meslek Elemanı unvanını almaktadırlar. Programımız bünyesinde bulunan yiyecek içecek ve bilgisayar laboratuarı çeşitli derslerimizin uygulamasına olanak tanımaktadır. Gerek ilimiz gerekse diğer turizm beldelerinde öğrencilerimiz kolaylıkla iş bulabilmektedirler. Çalışacakları işleri daha stajda iken ayarlamakta ve okul bitiminde de devam etmektedirler. Ancak sektörün en önemli özelliklerinden biri iş gören devir hızının yüksekliğidir. Bu nedenle sıklıkla iş yeri değiştirdikleri gözlemlenmektedir

Programın Amacı: Turizm ve otel İşletmeciliği Programı, turizm ve konaklama sektöründe hizmet üretim süreçlerinde görev alabilecek ve yönetime yardımcı olacak veya kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilecek nitelikli ara insan gücünü yetiştirmektir.

Amacımız;

• Turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelere mesleki eğitim almış nitelikli elemanlar yetiştirmek,

• Turizm sektöründeki yenilikleri sürekli olarak incelemek, bu konudaki gelişmeleri öğrencilerle paylaşmak,

• Turizm sektörü ile sürekli olarak işbirliği ve eşgüdüm içinde olmak, sektörden gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlamak, işletmelerde oluşan sorunların çözümüne katkıda bulunmak,

• Ulusal ve uluslararası alanda turizm eğitimi veren, benzer statüdeki eğitim kurumları ile işbirliği yaparak, gerek öğrencilerin daha iyi yetişmesi ve gerekse öğretim elemanlarının bilgi düzeyini arttırmak için çalışmalarda bulunmak,

• Turizm sektörünü ilgilendiren konularda bölgesel ve ulusal düzeyde toplantı, seminer, kongre düzenlemek ve diğer kurumlar tarafından düzenlenen toplantılara aktif veya dinleyici olarak katılmak,

• Öğrencilerin turizm mesleğine olan sevgilerinin geliştirilmesini sağlamak, eğitim kalitesiyle turizm eğitimi yapan okullar arasında üst sıralarda yer almak ve öğrencileri ihtiyaç duyulan bir konuda meslek sahibi yapmaktır.

Programın Vizyonu: Kalitesi ile diğer programlar arasında ayrıcalıklı, öğrenciler tarafından tercih edilen, piyasada mezunları aranılan, alanında en iyi ve saygın bir program olmaktır.

Programın Misyonu: Evrensel bilgilerle donanmış, bunları uygulayabilen, sorgulayan ve araştıran bireyler yetiştirerek turizm sektörünün hizmetine sunmaktır.

Donanım ve Mekan Olanakları: Turizm ve otel İşletmeciliği Programı iki ayrı laboratuara sahiptir. Birincisi yiyecek içecek derslerinin yürütüldüğü "Mutfak" ve ikincisi ise "bilgisayar" laboratuarıdır.

EĞİTİM KADROSU

ÜNVANI                ADI SOYADI                    

Yrd.Doç.Dr.         Utku Ongun

Öğr.Gör.               Ramazan Arslan

Tarihçe
2012 eğitim öğretim yılında açılan bölümümüz günden güne üstüne koyarak gelişmeye devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Önlisans Derecesi
Kabul Koşulları
Öğrenciler Yükseköğretime YGS (Yükseköğrenime Geçiş Sınavı)’ye dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce(ÖSYM) düzenlenmektedir. Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, YGS sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler.(www.osym.gov.tr)
Üst Kademeye Geçiş
Ön lisans öğrenimi sonrasında, dikey geçiş sınavının kazanılması durumunda öğrencilerin 2 yıl süren Lisans çalışmalarına devam etmeleri mümkündür. Mezunlar, Lisans Derecesi unvanı alırlar.
Mezuniyet Koşulları
İlgili yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak, aldığı derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalaması ile tamamlamak
30 iş günü staj yapmak zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar otel yönetiminde,kat hizmetlerinde,servis ve barda, yiyecek içecek departmanında,seyahat acentacılığı, tur operatörlüğü, pazarlama, muhasebe ve halkla İlişkiler alanlarında görev yapabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her bir öğrenci derslere, başvurulan çalışmalara, laboratuarlara, projelere, seminerlere, çalış taylara, mezuniyet projelerine ve kayıt olduğu dönemin diğer çalışmalarına katılmalıdır. Teorik derslerin en azından %70'ine katılmayan öğrencilerin o derslerden final sınavlarına girmelerine izin verilmez. Öğrenci teorik derslerde gereken katılımları gösterdiği zaman, eğer ders sonradan tekrar alınacak ise bu ders için katılım zorunlu değildir.
Sınavlar genelde yazılı şekildedir. Fakat dersin hocası ders bilgilendirme formunda belirtmek şartıyla, isterse sınavları, projeleri ve ödevleri sözlü şekilde yapabilir. Sınavlar derse giren hocalar tarafından yapılır ve düzenlenir. Mazeret sınavı, final sınavları bittikten sonra 5 iş günü içerisinde ilgili kurulun denetiminden ve kabulünden sonra belgelenmiş özür belgeleriyle öğrencilere yapılır.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=4014