Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı


Yüksekokulumuz önlisans programında Üniversite Giriş Sınavından sayısal üzerinden yeterli puanı alan öğrenciler öğrenim hakkı kazanarak eğitim-öğretime başlamaktadırlar. Programda 3 adet öğretim elemanı  görev yapmaktadır. Ayrıca yüksekokulumuzun diğer öğretim elemanları da derslerde görev almaktadır.

İki yıllık önlisans programı teorik ve uygulamalı derslerle yürütülmektedir. Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi programında matematik, İngilizce, teknik resim gibi temel konularla ilgili derslerden başka, ısıtma sistemleri, doğalgaz tesisatı, iklimlendirme tesisatı, proje hazırlama, bilgisayar destekli tasarım, mühendislik bilimi, alternatif enerji kaynakları gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır. Okulumuzda 3+1 eğitim öğretim modeli uygulanmakta olup 3 dönem teorik eğitimini tamamlayan öğrenciler 1 dönem uygulamalı iş yeri eğitimine gitmektedirler. Eğitim Türkçe olarak verilmektedir.

Genel kural olarak değerlendirme ders başına bir ara sınav (%40) ve bir final sınavı (%60) üzerinden yapılmaktadır. Öğrencilere kendi gelişimleri için, eğitim almakta oldukları alanla ilgili araştırmaya yönelik projeler öğretim elemanları danışmanlığında yürütülmektedir.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı mezunu teknikerlerimizin, endüstride ısıtma-soğutma, sıhhi tesisat ve yapı işleri yapan firmalarda istihdam edilme imkânları olacaktır.

Programın öğrenci kontenjanı 40 kişidir. Gaz ve Tesisatı Teknolojisi ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavın’da başarılı oldukları takdirde;

Makine Mühendisliği

Enerji Sistemleri Mühendisliği

Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Bayram KILIÇ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. İbrahim KIRBAŞ
Tarihçe
Yüksekokulumuz, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak 6 Aralık 1976 tarihinde kurulmuştur. 20 Temmuz 1982 tarihinde, 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Akdeniz Üniversitesi bünyesine alınmış; Isparta Mühendislik Fakültesine bağlı ön lisans düzeyinde öğrenim yapan bir meslek yüksekokulu haline getirilmiştir. 3 Temmuz 1992 tarihinde, 3837 sayılı Kanun ile Süleyman Demirel Üniversitesine bağlanmıştır. 17.03.2006 tarih ve 5467 sayılı Kanun'la kurulan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesine bağlanarak Meslek Yüksekokulu adını almıştır. Son olarak 16.05.2012 tarihinde YÖK başkanlığı'nın kararı ile Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Meslek Yüksekokulu olmak üzere 3'e bölünmüştür. 7100 m2 kapalı alan içinde 26 büro, hepsi projeksiyonlu 17 derslik, 2 resimhane, 11 laboratuvar, 7 atölye ve uygulama alanı, 1 toplantı salonu, 1 konferans salonu, 1 kafeterya, 1 kütüphane, 1 yemekhane; 6000 m2 açık alan içinde 1 suni çim halı saha, 1 voleybol ve 1 basketbol sahası ile hizmet vermektedir.
Kazanılan Derece
Önlisans
Kabul Koşulları
Öğrenciler Yükseköğretime ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı)’ye dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce(ÖSYM) düzenlenmektedir (www.osym.gov.tr). Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, ÖSYS sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler.
Üst Kademeye Geçiş
Önlisans programını tamamlayan öğrencilere dikey geçiş sınavı sonuçlarına göre Mühendislik ve Teknoloji Fakülltelerinin Makina Mühendisliğ ve Enerji Sistemleri Mühendisliğine geçiş yapabilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Doğalgaz ve Tesisat Teknolojisi alanının mezuniyet şartları aşağıdaki koşullara dayalıdır:
*İlgili yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak, aldığı derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalaması ile tamamlamak
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan mezun olan öğrenciler Kamu ve özel sektörde tekniker olarak çalışabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencinin başarı notunun hesaplanmasında dersin niteliğine göre sınavlar yazılı, sözlü, ödev, proje ya da laboratuar çalışması olarak değerlendirilmektedir. Sınavları değerlendirmede; ders başına bir ara sınav % 40 ve/veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların başarı notuna katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavından alınan (final sınavı) notunun başarı notuna katkısı % 60’dır. Öğrencilere kendi gelişimleri için, eğitim almakta oldukları alanla ilgili araştırmaya yönelik projeler öğretim elemanları danışmanlığında yürütülmektedir.
Mazeret sınavı, mazeretlerle ilgili belgelerini, bir dilekçeyle birlikte sınavların bitimini takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar birimine ulaştırmaları gerekir.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40442