Mekatronik (İÖ) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 50
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi YGS1
Program İçeriği
Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Teknolojisi programı daha önce Akdeniz üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde eğitim öğretim faaliyetlerini Elektronik Programı adı altında sürdürmüştür. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin 2006 yılında kurulması ile bu kuruma bağlanmış olup 1 öğretim üyesi ve 1 öğretim görevlisi ile öğretime devam etmektedir. Bölüme her yıl gündüz öğretimine 25 öğrenci alınmaktadır. Zorunlu ve seçmeli derslerden oluşan ön-lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenciler Kontrol ve Otomasyon Teknikeri unvanı alarak mezun olurlar.

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi, elektrik, elektronik, mekanik ve bilgisayar taban­lı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üretmeyi ve uygulamayı esas alan bir bilim dalıdır. Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Programının amacı; Temel Elektrik ve Elektronik, Sayısal Elektronik, Bilgisayar Kullanımı ve Uygulamaları, Enstrumantasyon, İşlem Öl­çümü, Elektrik Makineleri ve Kumanda, İngilizce ve Mesleki İn­gilizce, Otomatik Kontrol ve Programlanabilir Mantık Kontrolörü (PLC), SCADA gibi derslerle öğrencilere en basit bir kontrol uygulamasından  robot teknolojisine kadar bü­tün endüstriyel alanlardaki yeniliklerin tanıtımı, öğretilmesidir. Bu amaca yönelik te­orik ve pratik bilgilerini endüstride uygulayabilen nitelikli teknik eleman ve yönetici adaylar yetiştirmek amaçlamaktadır.

Kontrol ve Otomasyon Programına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS 1” puanı almaları halinde puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.  Öğretim planlarımızın hazırlanmasında hem gelişen teknolojiye uygun, hem de piyasada geçerliliğinin olması açısından işveren kesimi ile mezun olup da iş yerinde çalışan meslek elemanların talepleri dikkate alınmıştır.

Bir öğrencinin Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi programından mezun olabilmesi için ders planındaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarması ve 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olması gerekmektedir.



ALTYAPI OLANAKLARI

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi programı Burdur Merkez Bahçelievler yerleşkesinde yer almaktadır. Programa ait bir PLC, SCADA labaratuarı ile Temel Uygulamaların verildiği Genel Elektronik Labaratuarı şeklinde 2 adet Labaratuara sahiptir.

 

EDİNİLEN ÜNVAN

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Teknikeri

 

İSTİHDAM OLANAKLARI

Mezun öğrencilerimiz her türlü endüstriyel firmalarda rahatça istihdam edilebilirler. Kontrol ve Otomasyon Teknikerleri, üretim ve bilişim cihazlarının montajı, devreye alınması, işletilmesi, bakım-onarımlarının yapılması, geliştirilmesi, programlanması ve işletme şartlarına uygun otomasyon sistemlerinin (elektrik, elektronik, kontrol, mekanik, programlama vb.) tasarlanması, kurulması ve uygulanması işlerinde çalışırlar. Ayrıca, gıda, tarım, tekstil, otomotiv, tıp ve benzeri sektörlerde daha çok otomatik kumanda ci­hazlarının üretildiği ve uygulandığı büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelerde görev yaparlar. Daha çok endüstrinin gelişmiş olduğu bölgelerde ve üretimde yüksek ve­rimliliğin sağlanması için ileri teknolojinin kullanıldığı işletmelerde iş bulma olana­ğı yüksektir.
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Ahmet Böbrek
Tarihçe
Yüksekokulumuz, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak 6 Aralık 1976 tarihinde kurulmuştur. 20 Temmuz 1982 tarihinde, 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Akdeniz Üniversitesi bünyesine alınmış; Isparta Mühendislik Fakültesine bağlı ön lisans düzeyinde öğrenim yapan bir meslek yüksekokulu haline getirilmiştir. 3 Temmuz 1992 tarihinde, 3837 sayılı Kanun ile Süleyman Demirel Üniversitesine bağlanmıştır. 17.03.2006 tarih ve 5467 sayılı Kanun'la kurulan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesine bağlanarak Meslek Yüksekokulu adını almıştır. Son olarak 16.05.2012 tarihinde YÖK Başkanlığı'nın kararı ile Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Meslek Yüksekokulu olmak üzere 3'e bölünmüştür.

7100 m2 kapalı alan içinde 26 büro, hepsi projeksiyonlu 17 derslik, 2 resimhane, 11 laboratuvar, 7 atölye ve uygulama alanı, 1 toplantı salonu, 1 konferans salonu, 1 kafeterya, 1 kütüphane, 1 yemekhane; 6000 m2 açık alan içinde 1 suni çim halı saha, 1 voleybol ve 1 basketbol sahası ile hizmet vermektedir.
Kazanılan Derece
Önlisans
Kabul Koşulları
OSYM tarafından belirlenir
Üst Kademeye Geçiş
dgs
Mezuniyet Koşulları
120 akts ders ve varsa staj uygulamasından başarılı olmak.
Mezun İstihdam Olanakları
Uzmanlık alanı ile ilgili firmalar
Ölçme ve Değerlendirme
Ara sınav %40, Final %60 etkilemektedir.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40478