Bankacılık ve Finans - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 90
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Bankacılık ve Finans Bölümü, gelişme ivmesi hız kazanmış hizmet sektörünün öncülerinden biri olarak gösterilen finansal hizmetler sektörünün en önemli aktörleri arasında sıralanan Türk bankacılık sektörü ve Borsa İstanbul’un ihtiyaç duyduğu nitelikte mezunların yetiştirilmesine katkı sağlayacak bir lisans programıdır. Bilinmektedir ki, ülkelerarası finansal entegrasyonun artan boyutlara ulaşması, ülke finansal sisteminin de liyakat sahibi ve analitik zekası yüksek, teknolojiyi en etkin şekilde kullanabilecek bireyler tarafından yönetilmesini gerektirmektedir. Bu amaçla yürütülecek program yardımıyla, finansal hizmetler sektörünün başarısında en önemli rolü oynayan insan faktörünün çağdaş bankacılık ve finans uygulamalarıyla yetiştirilmesi hedeflenmektedir.


Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Murat KAYA
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Harun KAYA
Tarihçe
Üniveristemizin en dinamik ve yenilikçi fakültelerinden olan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 2011/1595 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 4 Nisan 2011 tarihinde kurulmuştur.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Bankacılık ve Finans alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planında belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler Bankacılık ve Finans alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin 240 AKTS kredisini tamamlamış olması ve Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO)’nın hiçbir dersten kalmamak koşuluyla- 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şartı aranmaktadır.
Mezun İstihdam Olanakları
Bankacılık ve Finans Bölümünden mezun olacak öğrencilerin özellikle çok geniş bir yelpazede iş imkânlarına sahip olacağını ifade etmek gerekmektedir. Para ve Sermaye piyasalarının ana aktörleri konumundaki Ticari Bankalar, Katılım Bankaları ve Borsa İstanbul gibi kurumlar mezunların istihdam alanlarını oluşturmaktadır. Bunun yanında sermaye piyasalarında aracılık faaliyetinde bulunan Yatırım Ortaklığı şirketleri, devletin sermaye piyasası ve bankacılık sektörü üzerindeki denetimlerini gerçekleştiren Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Özel sektör işletmelerinin finans departmanları, Maliye Bakanlığı gibi kurum ve kuruluşlar da istihdam olanakları dahilindedir. Kamu Personeli Seçme Sınavı yarımıyla ismi geçmeyen birçok kamu kurumu A ve B tipi kadrolar da mezunlarımızın istihdam sahalarını oluşturmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar, öğretim üyeleri tarafından üniversitemiz yönetmelikleri dikkate alınarak belirlenen esaslara göre değerlendirilir.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40484