Yönetim Bilişim Sistemleri (YL) (Tezli) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES
Program İçeriği

Son yıllarda artan iletişim ve teknoloji alanlarındaki gelişmeler yeni disiplinlerin ve disiplinlerarası uzmanlıkların doğmasına yol açmıştır.Yönetim-Bilişim Sistemleri de böyle bir disiplinlerarası dal olarak ortaya çıkmış, teknolojik gelişmeleri takip eden ve bunları organizasyonel yapıları ve yönetim düşünceleriyle birleştirebilen ara adam gereksinimlerini yaratmıştır.

Yönetim Bilişimleri Sistemleri Tezli Yüksek Lisans Programı’nda, farklı mesleklerden gelen lisans mezunları yönetimde verimliliği artıran bilişim sistemleri eğitimini alıp, kendi alanlarında uygulama ve araştırma çalışmaları yaparlar. Yüksek Lisans programının amacı bilimsel altyapıya sahip uzmanlar yetiştirmek ve araştırma çalışmalarına katkıda bulunmaktır.



Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. Aslı GÖDE
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Adnan KALKAN
Tarihçe
Enstitüler bünyesinde lisansüstü programlar açılması konusundaki teklifler 05/08/2015 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 25/12/2014 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Kararı dikkate alınarak, Lisansüstü Eğitim-Öğretim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliği’nin 4. ve 7. Maddeleri, Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 7. İle 3843 sayılı Kanun’un 14. Maddesi uyarınca; karara bağlanmış olup Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Bilişim Sistemleri Tezli Yüksek Lisans Programı ve Yönetim Bilişim Sistemleri (İngilizce) Tezli Yüksek Lisans Programı açılması uygun görülmüştür.
Kazanılan Derece
Yüksek Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Lisans düzeyinden mezun olmuş kişiler(alan içi veya alan dışı) yüksek lisans derecesi almak için başvurabilirler. Bunun için gereken bazı şartlar şunlardır;
ALES sınavından 55 puan almış olmak
UDS, KPDS veya Toefl sınavlarına girmiş olmak
Bunların yanında lisans not ortalaması da yukarıda bahsedilen sınavlar gibi senatoca belirlenen oranlarca göz önüne alınacaktır.
alınacak kişi sayısı her dönem sınırlı sayıda kontenjan ile belirlenmektedir. 90 Akts kredisi alınmalıdır.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans öğrenimi sonrasında, doktora programına sahip herhangi bir üniversitede doktora çalışmalarına devam etmeleri mümkündür.
Mezuniyet Koşulları
Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için akademik yıl sonunda yapılması gereken veya programın tamamlanmasını müteakip özel bir dönem sonu sınavı veya final sınav dönemi yoktur. Bununla birlikte, her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini müteakip bir hafta süreli dönem sonu sınavları vardır. Buna Ek olarak Öğrenci normal süresi 2 dönem olan tez çalışmasını tamamlamak zorundadır.
Mezun İstihdam Olanakları
Programda ağırlık verilecek olan konular Türkiye’de güncellik kazanan sektörler arasında olan finansal hizmetler, perakende hizmetleri, lojistik ve ulaşım, sağlık hizmetleri, turizm, entelektüel hizmetler (danışmanlık, araştırma-geliştirme, iletişim ve bilişim teknolojileri, eğitim), yaratıcı endüstriler (reklam, tasarım, yayıncılık, vb.) ve kamu hizmetleri (devlet ve sivil toplum kuruluşları) olduğu göz önünde bulundurularak mezun olan öğrencilerin önemli bir kısmının bu sektörlerde istihdam edileceği düşünülmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler programlarındaki teorik derslerin en az %70’ine ve laboratuar veya uygulama çalışmalarının en az %80’ine katılmak zorundadırlar. Aksi takdirde o derslerden final sınavlarına giremezler. Öğrenci herhangi bir dersten başarısız olmuşsa ancak devamını sağlamışsa tekrar bu dersin devamını almak zorunda değildir.
Sınavlar genelde yazılı şekildedir. Fakat dersin hocası ders bilgilendirme formunda belirtmek şartıyla, isterse sınavları, projeleri ve ödevleri sözlü şekilde yapabilir. Sınavlar derse giren hocalar tarafından yapılır ve düzenlenir. Genel olarak bir dönemde vize ve final sınavları yapılır. Final sınavının ağırlığı %60tır. Proje, ödev ve vize sınavları toplam %40 ağırlığa sahiptir. Mazeret sınavı, final sınavları bittikten sonra 15 gün içerisinde ilgili kurulun denetiminden ve kabulünden sonra belgelenmiş özür belgeleriyle öğrencilere yapılır. Bir dersten geçebilmek için final sınavından en az 51 puan alınmalıdır. Final sınavına girebilmek için de vize sınavına girmiş olmak gerekmektedir. Bunun yanında öğrenci tez çalışmasını tamamlamak zorundadır.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40523