Hemşirelik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Hemşirelik Bölümü


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. İLKNUR MARAŞLI
Tarihçe
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak Sağlık Yüksekokulu 05 Ağustos 2012 tarih ve 28375 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak, 2012/3449 sayılı bakanlar kurulu kararıyla kurulmuştur. 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında Hemşirelik Bölümü 1. Ve 2. Öğretim programlarıyla eğitim öğretime başlayacaktır. Yüksekokulumuz Hemşirelik bölümünde 3 öğretim üyesi, 2 öğretim görevlisi görev yapmaktadır. Yüksekokulumuz hemşirelik bölümü eğitim periyodu 4 yıl ve 8 sömestirdir. Lisans eğitimi boyunca öğrenciler mezun olabilmek için en az 240 AKTS kredisi almak zorundadır.
Kazanılan Derece
Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, "Hemşirelik" alanında Lisans derecesi ile mezun olurlar.
Kabul Koşulları
Lise diplomasına sahip öğrenciler, T.C. Yüksek Öğretim Kurulu, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavlarda veya ÖSYM’nin kabul ettiği belirli uluslar arası sınavlardan belirli başarıyı gösteren öğrencilerden, öğrencilerin tercih ve başarı sırası göz önünde bulundurularak ÖSYM tarafından yerleştirilir.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde öğrenci olma hakkı kazanan aday, Üniversite tarafından ilan edilen süre içinde belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırır.
Üst Kademeye Geçiş
Meslek Yüksekokulu mezunları Lisans Programlarına geçmek için Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmek ve ilgili puan türünde istenilen lisans programının taban puanı tutturmak zorundadır. Meslek yüksekokulu mezunlarının Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne bağlı lisans programlarına dikey geçişleri 29.07.2011 tarihli ve 28009 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak Fakülte yönetim kurullarınca yapılır.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne bağlı Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokullarının Bölüm ve Programları arasında yatay geçiş yapılabilir. Yatay geçiş kuralları üniversite senatosu tarafından belirlenir ve izlenir. Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması, dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler, Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu 24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Toplamda 196 yerel kredi veya 240 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan öğrenciler lisans derecesi almaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, hemşirelik alanında Lisans derecesi ile mezun olurlar. Bölümden mezun olanlar “Hemşirelik” unvanı alır. Mezun olan öğrenciler, özel hastanelerde ya da devlet hastanelerinde hemşire olarak görev yapabilmektedirler. Ayrıca aile sağlığı merkezleri, hemodiyaliz merkezleri, doğumevlerinde, kalite birimlerinde, organ nakli merkezlerinde, yoğun bakım, ameliyathane ve yanık ünitesi gibi özel eğitim gerektiren birimlerde, rehabilitasyon merkezleri, eğitim kurumlarında Okul Sağlığı Hemşireliği, Sanayi ve Fabrikalarda İşci Sağlığı Hemşireliği, Yaşlı Bakımı ve Evde Bakım Hizmetleri verilen kurumlarda ve insanın olduğu her alanda çalışma olanaklarına sahiptirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Programda ara sınav(lar), ödev(ler), proje(ler), uygulama(lar) ve final sınavı gibi çok çeşitli değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemi yazılı sınav(lar), doğru-yanlış test(ler), kısa cevaplı test(ler), eşleştirmeli test(ler), sözlü sınav(lar), ödev(ler), proje(ler), performans görevi (Uygulama / Laboratuvar / Seminer / Sunum / Bitirme Çalışması / Tez) içerebilir. Bu bölüm, her bir ders için bireysel ders tanıtım sayfasında detaylı olarak açıklanmıştır.
Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), ve (B) notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. (G), (K), (M) ve (B) harf notları ortalama hesabında dikkate alınmaz. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır;
a) O derse kaydını yaptırmış olmak,
b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak,
c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak,
d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur.
Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Lisans Programlarında 100'lük not sisteminden harfli not sistemine not dönüşümü aşağıdaki tablo esas alınarak yapılır.
Puan
Harf Notu
Katsayı
Açıklama
90-100
AA
4,00
Başarılı
80-89
BA
3,50
Başarılı
80-84
BB
3,00
Başarılı
75-79
CB
2,50
Başarılı
70-74
CC
2,00
Başarılı
65-69
DC
1,50
Başarısız*
60-64
DD
1,00
Başarısız*
00-59
FD
0,50
Başarısız
DZ
FF
0,00
Başarısız

*(DC) veya (DD) notlarından birini alan öğrenciler ilgili öğretim yılında başarı notu ortalaması 2.00 ve üzerinde ise ilgili ders ya da derslerden başarılı sayılırlar.
G: Kredisiz ders, staj, endüstriye dayalı öğrenme, mesleğe uyum programı ve uygulamada başarılı,
K: Kredisiz ders, staj, endüstriye dayalı öğrenme, mesleğe uyum programı ve uygulamada başarısız,
M: Muaf,
B: Başarılı.
AGNO’su 1.80’den az olan öğrenciler bir üst yarıyıldan ders alamaz.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40539