Acil Durum ve Afet Yönetimi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Acil durum ve Afet Yönetimi  ön lisans programı 2 yıllık bir eğitimi kapsamaktadır. Programdan mezun olma koşulları ise müfredat içerisinde bulunan 120 AKTS lik zorunlu ve seçmeli derslerden başarılı olunması akabinde ise 30 iş günlük yaz stajının başarı ile gerçekleştirilmesidir. Program, öğrencilerine genel acil durum ve afet yönetimi eğitimi verirken onları çözüm üretici ve iletişim becerileri güçlü bireyler olarak yetiştirerek, afet öncesi planlama, acil durumlarda güvenlik, tahliye konularında ve yasal uygulamalarda başarılı uzmanlar olarak yetiştirmeyi hedeflemektedir. 


Tarihçe
2015 yılında Mülkiyeti Koruma ve Güvenlik Bölümü altında kurulmuştur.2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında 120 öğrenci kontenjanı ile eğitim-öğretime başlanmıştır.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan mezunlara Acil Durum ve Afet Yönetimi alanında ön lisans diploması verilir. Mezunlar “Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri” unvanını kazanmaktadır.
Kabul Koşulları
Bölüme öğrenci kabulü, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlama / sınavları başarma durumunda gerçekleşir. Çerçevesini Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) oluşturduğu ilgili yönetmelikler doğrultusunda, bu programa öğrenci kabulü YGS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemiyle YGS-2 puan türüne göre yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Bölüm mezunları sınavsız olarak açık öğretimin bazı programlarına devam edebilirler. Mezuniyet sonrası yapılan ve alanlarında belirlenen bölümlere Dikey Geçiş Sınavı (DGS) girerek alanlarında eğitimlerini sürdürebilirler
Mezuniyet Koşulları
Bölümümüzden önlisans derecesini elde etmek için öğrencilerin, aldıkları tüm zorunlu ve seçmeli derslerde başarılı olarak en az 120 AKTS'yi tamamlaması ve ağırlıklı genel not ortalamalarının en az 2,0 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Acil Durum ve Afet Yönetimi programından mezun olan öğrenciler, kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; Afet ve Acil Durum Başkanlığına bağlı il müdürlükleri, Afet Yönetim ve Koordinasyon merkezleri, İtfaiye teşkilatı, STK, kamu kurum ve kuruluşları (hastane, okullar vb.) ile yerel yönetimlerin ilgili birimlerinde istihdam edilebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Proje, ödev, uygulama, vize ve final sınavlarıyla değerlendirmeler yapılmaktadır.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40587