Sosyal Hizmet - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Üniversitemizde 2017-2018 eğitim-öğretim dönemiyle birlikte, 60 öğrenci kontenjanıyla İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi çatısı altında sosyal hizmet lisans eğitimi verilmeye başlanmıştır.

Sosyal hizmet mesleğinin uygulayıcıları yani 4 yıllık sosyal hizmet lisans bölümü mezunları “sosyal hizmet uzmanı veya sosyal çalışmacı” unvanlarıyla çalışma yaşamına atılırlar. Sosyal hizmet uzmanlarının çalıştığı gruplar genellikle; çocuk, aile, kadın, engelli, yaşlı, genç, yoksul, hasta, göçmen, sığınmacı ve mülteci, ve destek ihtiyacı içinde olan benzeri gruplardır.

Sosyal hizmet lisans programını tamamlayan öğrenciler yukarıdaki gruplarla veya seçtikleri dersler aracılığıyla branşlaştıkları gruplarla çalışma konusunda temel bilgi ve becerileri kazanarak meslek hayatına atılırlar.

Ülkemizde 1960’lı yılların başında eğitimi lisans düzeyinde verilmeye başlanan sosyal hizmet mesleği, “birey, aile, grup ve toplulukların” dolayısıyla toplumun refahı için işlev gören bir meslektir. Sosyal hizmet ile ilgili pek çok tanım bulunmaktadır ve tanımlar genel olarak; profesyonel yardım, insan haklarının korunması, sosyal adaletin sağlanması ve böylece uygun sosyal politikaların geliştirilerek sosyal refahın artırılmasının sağlanmasını kapsar.

Sosyal Hizmet Uzmanları Birliği (IFSW) ve Uluslararası Sosyal Hizmet Okulları Birliği’nin (IASSW) 2014 yılında yeniden tanımladıkları üzere “sosyal hizmet”; sosyal değişimi, gelişimi, sosyal bütünleşmeyi, güçlendirme ve insanların özgürleşmesini destekleyen akademik ve uygulamalı bir disiplindir. Sosyal adalet, insan hakları, kolektif sorumluluk ve farklılıklara saygı ilkeleri sosyal hizmet mesleğinin merkezindedir. Sosyal hizmete özgü yaklaşımlar, sosyal bilimler, insanlık tarihi ve yerele özgü bilgi temeli ile desteklenen sosyal hizmet, yaşama dair zorluklara işaret ederek ve iyilik hallerini artırarak insanları ve yapıları birleştirir.

Sosyal hizmet disiplini; ekonomik, sosyal ve psikolojik destek ayaklarını içeren holistik bir yaklaşımla beslenir. Ayrıca sosyal hizmet disiplini; psikoloji, tıp, sosyoloji, felsefe, ekonomi, antropoloji, hukuk, sosyal politika gibi pek çok disiplinin bilgi temelinden yararlanır.

Üniversitemiz sosyal hizmet lisans programından mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak ve 240 AKST kredisinin tamamlanması gerekmektedir. Öğrenciler maksimum 7 yıl içinde lisans eğitimlerini tamamlamalıdırlar.

Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Gülsüm KORKUT
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş.Gör. Mehmet Bilge
Tarihçe
Üniversitemizde 2017-2018 eğitim-öğretim dönemiyle birlikte, 60 öğrenci kontenjanıyla İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi çatısı altında sosyal hizmet lisans eğitimi verilmeye başlanmıştır.
Kazanılan Derece
Sosyal Çalışmacı – Sosyal Hizmet Uzmanı
Kabul Koşulları
Bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) olarak adlandırılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Öğrenciler mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin 240 AKST kredisinin tamamlanması gerekmektedir. Öğrenciler maksimum 14 dönemde (yarıyıl) lisans eğitimlerini tamamlamalıdırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Sosyal hizmet lisans bölümü mezunları hem kamuya ait hem de özel sektöre ve sivil toplum kuruluşlarında (STK) sosyal hizmetle ilgili çalışmaları içeren tüm kuruluşlarda meslek elemanı veya yönetici olarak çalışabilirler. Ayrıca akademisyen olarak üniversitelerin ilgili bölümlerinde çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Bölümde sınavlar öğretim yılının 7. ya da 8. haftasında arasınav ve 14 haftanın sonunda final biçiminde 2 kez yapılmaktadır. Sınavların koordinasyonu Dekanlık tarafından gerçekleştirilir bölüm ve anabilim dalları sınavların saatlerini ve yapılış biçimlerini belirlerler. Sınavlar, derse giren öğretim elemanı tarafından yapılır. Sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir. Eğer bir öğrenci ara sınavına girmezse FF notu alır. Öğrenci dersin devam zorunluluğunu ya da uygulamalara ilişkin koşulları yerine getirmezse FE notu alır. Ara sınavın başarı notuna katkısı % 40, dönem sonu sınavınınki ise % 60'dır. AA, BA, BB, CB ve CC notlarını alan öğrenciler dersten başarılı sayılırken, K, ED, EE, FE and FF notlarını alan öğrenciler başarısız sayılırlar. Ara ve dönem sonu sınavlarının yerleri ve tarihler ilgili birim tarafından 15 gün önceden duyrulur. Teorik derslerin en azından % 70'ine ve laboratuar çalışmalarının % 80'ine katılmayan öğrencilerin o derslerden dönem sonu sınavlarına girmelerine izin verilmez. Mazeret sınavı, dönem sonu sınavları bittikten sonra ilgili kurulun denetiminden ve kabulünden sonra belgelenmiş özür belgeleriyle mazeret sınav haftasında yapılır.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40593