İnsan Kaynakları Yönetimi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
İnsan Kaynakları Yönetimi ülkemizde yeni yaygınlaşan çalışma alanlarından biri olup özel ve kamu sektörü kuruluşlarının, üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin ve benzeri diğer kurumların ihtiyaç duydukları meslek elemanlarını insan kaynakları faaliyetlerine  yardımcı olmak veya kendi adına işyeri açıp çalıştırabilmek üzere uygun nitelikte ve donanımda  yetiştirmeyi amaçlayan dört yarı yıllık bir yüksek öğretim programıdır.

İnsan Kaynakları Yönetimi programının amacı sosyal bilimlerle ilgili konularda ve çalışma ve çalıştırma kavramları hakkında tarihsel, sosyolojik, hukuksal ve psikolojik konularda akademik bilgi sahibi olan, insan kaynakları yönetimi bakış açısı ile bu kavramları yorumlayabilen, temel insan kaynakları yönetimi fonksiyonları yerine getirebilecek, çalışma ortamındaki sosyal ilişkileri ve bunların toplumsal ve bireysel etkilerini inceleyen, bu doğrultuda ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yapabilecek, uluslararası rekabet ve ulusal kalkınma için gerekli insan gücü politikalarını işletme düzeyinde ve ulusal düzeyde planlayabilme yetenek ve niteliklerine sahip mezunlar yetiştirmektir.

           İnsan Kaynakları Yönetimi programı öğrencilerin kişisel, mesleki, yönetimsel ve sosyal sorumluluk becerilerini geliştirmeyi hedeflemektedir. Kişisel gelişim kapsamında sözlü ve yazılı iletişim becerilerinin geliştirilmesi, en az bir yabancı dilin iyi düzeyde kullanılması, iletişim, bilgi teknolojileri ve araştırma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunması sağlanacaktır.

Mesleki yeterlilikler göz önünde bulundurularak özel ve kamu kuruluşlarında insan kaynakları planlaması, çalışan ilişkileri yönetimi, mesleki sağlık ve güvenlik uygulamalarının gerçekleştirilmesi, eğitim planlaması, performans ve ücret yönetimi, kariyer planlaması, işe alım ve mülakat teknikleri ve yasal konular ile ilgili diğer insan kaynakları uygulamalarını gerçekleştirebilecek, bilgi teknolojilerini insan kaynakları yönetimi uygulamalarına aktarabilecek, kalite süreci yaklaşımını insan kaynakları süreçlerinde uygulanabilecek alanlar, programın çalışma alanını oluşturmaktadır.

DİKEY VE YATAY GEÇİŞ İMKANLARI

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
İnsan Kaynakları Yönetimi
İşletme
Kamu Yönetimi
Siyaset Bilimi
Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Semra DEMİR
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör.Dr. Müge ALAÇAM BÖCEK
BEK Üyeleri
Öğr.Gör. Aykut SEZGiN
BEK Üyeleri
Öğr.Gör. Semra DEMİR
BEK Üyeleri
Öğr.Gör. Halil AKMANSOY
Tarihçe
2017-2018 akademik yılında
Kazanılan Derece
Ön Lisans Düzeyi
Kabul Koşulları
Öğrenciler Yükseköğretime dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Söz konusu sınav Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)'nce düzenlenmektedir. Öğrencilerin söz konusu sınavdan aldıkları puanlarına ortaöğretim başarı puanının eklenmesiyle oluşan yeni puan birleşimi sonucunda belirlenen barajı aşması öncelikle gerekmektedir. Bu durum öğrencinin tercih hakkı kazanması anlamına gelmekte ve öğrenci söz konusu programı tercih ederek; tercih edenler arasında puan sıralamasına göre oluşturulacak başarı sırasının uygun olması sonucunda bölüme yerleşebilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

İnsan Kaynakları Yönetimi

İşletme

Kamu Yönetimi

Siyaset Bilimi
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet şartları aşağıda belirlenen üç şarta dayandırılmaktadır.
1- Üniversitede mezun olmayan öğrencilere tahsis edilen şartlar.
2- Meslek Yüksekokulundaki öğrenciler için şartlar.
3- Yönetim ve Organizasyon bölümlerince belirlenen şartlar.
Not: Bu koşulların tamamı diğer üniversitelerde alınan dersler dahil olmak üzere 8 akademik öğretim yarıyılını aşmamak kaydıyla sağlanacaktır.
Mezun İstihdam Olanakları
İnsan Kaynakları Meslek Elemanları lisans tamamladıkları takdirde “İnsan Kaynakları Uzmanı” ya da “İnsan Kaynakları Yöneticisi” olabilirler. Mezunlarımız iş hayatı, işletmecilik, insan kaynakları işlevleri, iş hayatı mevzuatı, e-iş süreçleri gibi birçok konuda önemli bir birikime sahip olacakları için; programı bitirdikten sonra kendi işlerini kurarak da iş hayatına atılabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her bir öğrenci derslere, başvurulan çalışmalara, laboratuvarlara, projelere, seminerlere, çalıştaylara, mezuniyet projelerine ve kayıt olduğu dönemin diğer çalışmalarına katılmalıdır. Teorik derslerin en azından %30 ve laboratuvar çalışmalarının %20'sine katılmayan öğrencilerin o derslerden yapılacak olan final sınavlarına girmelerine izin verilemez. Öğrenci teorik derslerde gereken katılımları gösterdiği taktirde, eğer ders sonradan alıncak ise bu ders için katılımı zorunlu değildir. Kayıtlı olan dönemde yapılacak olan sınav türüne dersin sorumlusu olan ilgili öğretim elemanı tarafından karar verilerek, ilgili dönemin başında ders bilgilendirme formunda belirtmek şartıyla ilan edilerek yapılacaktır. Dersin sorumlusu olan ilgili öğretim elemanının karar vereceği sınav türleri genelde yazılı olmakla birlikte proje, ödev ya da sözlü şekilde de yapılabilmektedir. Sınavlar ilgili dersin sorumlu öğretim elemanınca yapılmakta ve düzenlenmektedir. Ayrıca bir takım nedenler mazeret sınavlarının yapılmasını da mümkün kılmaktadır. Mazeret sınavları ise ilgili dönemin final sınavlarının bitimini takip eden 15 günlük süre içerisinde öğrencinin ilgili kurulun denetiminden ve kabulünden sonra belgelenmiş özür belgeleriyle yapılmaktadır.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40598