Ormancılık ve Orman Ürünleri (İÖ) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 80
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Özdemir ŞENTÜRK
Tarihçe
Ormancılık Bölümü, bölüme bağlı Ormancılık ve Orman Ürünleri programı 2013 yılında açılmış ve 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılından itibaren I. Öğretim şeklinde eğitim-öğretime başlamıştır. Ormancılık ve Orman Ürünleri programı şu anda her yıl 80 1. Öğretim 80 2. öğretim öğrenci kabul etmektedir.
Kazanılan Derece
Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Ormancılık” alanında Önlisans derecesi ile mezun olurlar.
Kabul Koşulları
Öğrenciler Yükseköğretime ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı)’ye dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce(ÖSYM) düzenlenmektedir. Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, ÖSS sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler.
Üst Kademeye Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı olmaları halinde Orman Fakültelerinin Orman Mühendisliği ve Orman Endüstri Mühendisliği bölümünde Lisans eğitimi görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar. Dersleri başarıyla tamamlamanın yanında, 30 günlük mesleki eğitim stajlarını yapılması mezuniyet için şarttır.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölüm mezunları, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve birçok kamu kurumunda çalışabilmektedirler. Bunun yanında özel sektörde de nitelikli ormancılık ve orman ürünleri bölümü mezunlarına olan ilgi giderek artmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Her bir öğrenci derslere katılmalıdırlar. Teorik derslerin en azından %70 ve uygulama ve uygulamalardan oluşan derslerin en az %80’ine katılımı zorunludur. Katılımı sağlamayan öğrenciler o dersten başarısız sayılırlar. Devam koşulunu yerine getirmiş derslerin tekrarı durumunda, derse devam koşulu aranmaz.
Sınavlar genelde yazılı şekildedir. Fakat dersin hocası ders bilgilendirme formunda belirtmek suretiyle, isterse sınavları, projeleri ve ödevleri sözlü şekilde yapabilir. Sınavlar derse giren hocalar tarafından yapılır ve değerlendirilir. Mazeret sınavı, final sınavları bittikten sonra 3 gün içerisinde ilgili kurulun denetiminden ve kabulünden sonra belgelenmiş özür belgeleriyle öğrencilere yapılır.
Her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40599