Süt ve Ürünleri Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Süt ve Ürünleri Teknoloji” alanında Önlisans derecesi ile mezun olurlar.

Programın sonunda öğrenci:
•Genel Mikrobiyoloji, Süt Kimyası ve Biokimyası, Süt Mikrobiyolojisi, Yoğurt Teknolojisi, Dondurma Teknolojisi, Tereyağ Teknolojisi, Peynir Teknolojisi, Fermente Süt ürünleri teknolojisi, Gıda Mevzuatı ve Kalite Güvence ve Standart hakkında temel teorik ve pratik bilgi ve beceriyi kazanır,
•mikrobiyolojik ve kimyasal analizler de dahil olmak üzere farklı laboratuar tekniklerini uygulayabilir,
•Süt işletmelerinde ve özel laboratuarlarda çalışmak için gerekli beceriye sahip olur,
•Lisans eğitimine devam etmek için gerekli becerileri sağlar.

Ön Lisans Derecesi alabilme şartları, dağılımı aşağıda belirtilen 120 AKTS krediyi tamamlamak ve diğer şartları yerine getirmektir: 
a.Müfredatta belirtilen 32 zorunlu dersi içine alan 108 AKTS kredi.
b.Müfredatta belirtilen 6 seçmeli dersi içine alan 12 AKTS kredi.
c.Ön Lisans Derecesini tamamlamak için tanınan maksimum süre 4 yıldır.

Bu programın temel amacı; öğrencilerin eğitimsel, psikolojik ve iletişimsel becerilerini oluşturarak Süt ve Ürünleri Teknolojisi alanında uzmanlar yetiştirmektir. Program, Genel Mikrobiyoloji, Süt Kimyası ve Biokimyası, Süt Mikrobiyolojisi, Yoğurt Teknolojisi, Dondurma Teknolojisi, Tereyağ Teknolojisi, Peynir Teknolojisi, Fermente Süt ürünleri teknolojisi, Gıda Mevzuatı ve Kalite Güvence ve Standart alanlarında temel dersleri içermekle birlikte Lisans’a hazırlık sağlar. Eğitim dönemi süresince edinilen bilgi, beceri ve davranış, Süt ve Ürünleri Teknolojisi alanında çalışma yapabilmek için temel becerileri oluşturur. Yukarıda belirtilen beceriler, Süt ve Ürünleri Teknolojisi uzman adayının Süt işletmelerinde ve özel laboratuarlarda mesleğini gerçekleştirebilmesi için tam kaliteyi sağlar.

Mezunların mesleki profilleri aşağıdaki özellikleri içerir:
•Profesyonel olarak hazırlıklı olma, farklı durumlara profesyonel uyum, devam eden Süt ve Ürünleri Teknolojisi programında önkoşul olan pratik ya da temel profesyonel eğitim.

Önlisans öğrenimi sonrasında, öğrencilerin DGS sınavı ile ilgili Üniversitelerin Lisans çalışmalarına devam etmeleri mümkündür.

Öğrencinin başarı notunun hesaplanmasında dersin niteliğine göre sınavlar yazılı, sözlü, ödev, proje ya da laboratuar çalışması olarak değerlendirilmektedir. Sınavları değerlendirmede; ders başına bir ara sınav % 40 ve/veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların başarı notuna katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavından alınan (final sınavı) notunun başarı notuna katkısı % 60’dır. Öğrencilere kendi gelişimleri için, eğitim almakta oldukları alanla ilgili araştırmaya yönelik projeler öğretim elemanları danışmanlığında yürütülmektedir.Mazeret sınavı, mazeretlerle ilgili belgelerini, bir dilekçeyle birlikte sınavların bitimini takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar birimine ulaştırmaları gerekir.

Süt ve Ürünleri Teknolojisi alanının mezuniyet şartları aşağıdaki koşullara dayalıdır: 
*İlgili yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak, aldığı derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalaması ile tamamlamak.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Seval Sevgi KIRDAR
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Seval Sevgi KIRDAR
Tarihçe
Kazanılan Derece
Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Süt ve Ürünleri Teknoloji” alanında Önlisans derecesi ile mezun olurlar.
Kabul Koşulları
Öğrenciler Yükseköğretime ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı)’ye dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce(ÖSYM) düzenlenmektedir (www.osym.gov.tr). Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, ÖSYS sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler.4702 sayılı kanun ile Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları mezunları Meslek Yüksekokullarına sınavsız olarak yerleştirilebilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Önlisans öğrenimi sonrasında, öğrencilerin DGS sınavı ile ilgili Üniversitelerin Lisans çalışmalarına devam etmeleri mümkündür.
Mezuniyet Koşulları
Süt ve Ürünleri Teknolojisi alanının mezuniyet şartları aşağıdaki koşullara dayalıdır:
*İlgili yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak, aldığı derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalaması ile tamamlamak.
*30 iş günü staj yapmak zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencinin başarı notunun hesaplanmasında dersin niteliğine göre sınavlar yazılı, sözlü, ödev, proje ya da laboratuar çalışması olarak değerlendirilmektedir. Sınavları değerlendirmede; ders başına bir ara sınav % 40 ve/veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların başarı notuna katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavından alınan (final sınavı) notunun başarı notuna katkısı % 60’dır. Öğrencilere kendi gelişimleri için, eğitim almakta oldukları alanla ilgili araştırmaya yönelik projeler öğretim elemanları danışmanlığında yürütülmektedir.Mazeret sınavı, mazeretlerle ilgili belgelerini, bir dilekçeyle birlikte sınavların bitimini takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar birimine ulaştırmaları gerekir.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40609