İlk ve Acil Yardım - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Eğitim ve öğretim sürecimizin temel içeriğini; sağlık hizmetlerinin gereksinimleri ve beklentileri doğrultusunda, yaşam boyu gelişme eğilimi gösteren, farklılık yaratan ve alanında yeterli bilgi, beceri ve donanıma sahip ilk ve acil yardım teknikerleri (paramedikler) yetiştirme amacı oluşturmaktadır. İki yıllık eğitim süresince, öğrencilere alanlarında mesleki bilgi ve beceri eğitimlerinin yanı sıra hastane öncesi alanda tüm müdahale, ön tanı, tedavi, izlem ve nakil sürecini yönetebilme yeteneği kazandırmaya yönelik teorik ve uygulamalı dersler verilmektedir. Kamu ve özel hastanelerin acil servislerinde, doğumhane, yoğun bakım ve ameliyathanelerinde, 112 acil sağlık hizmetleri istasyonlarında yapılan uygulamalar ile öğrencilerimizin iş yaşamına başlamadan önce deneyim kazanmaları sağlanmaktadır.


Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Fahrettin KOYUNCU
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Fulya SAĞ KARA
Tarihçe
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Gölhisar Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programına 2018-2019 eğitim öğretim yılından itibaren 60 Öğrenci alınması uygun görülmüştür.
Kazanılan Derece
Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek basari ile tamamlayan mezunlar "İlk ve Acil Yardım alanında Önlisans Diplomasi" derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu’nun ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
DGS Sınavı ile öğrenciler Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans eğitimine devam etmektedirler. İlk ve Acil Yardım Programı mezunu öğrenciler Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Sosyal Hizmet, Sağlık Yönetimi Lisans programlarında lisans tamamlayabilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
İlk ve Acil Yardım alanında Ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir ve 30 iş günü staj yapmakla zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
İlk ve Acil Yardım Programı'ndan mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; Acil sağlık hizmeti merkez idare birimlerinde, Sağlık sektöründe hizmet veren kamu ve özel kuruluşların acil yardım biriminde, Üniversitelerde, Hastanelerin acil servisinde, kara, hava ve deniz ambulanslarında, Acil yardım kontrol ve komuta merkezlerinde istihdam edilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı ve/veya yarıyıl içi çalışmanın katkısı %40 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir bağıl not sisteminde harfli nota dönüştürülür. Yarıyıl sonu sınavında en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait bütün derslerden bütünleme sınavına girebilir. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Önlisans/Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanmaktadır.
Harf Notu 4’lü Not Başarı Puanı
AA 4.00 90-100
BA 3.50 85-89
BB 3.00 80-84
CB 2.50 75-79
CC 2.00 70-74
DC 1.50 65-69
DD 1.00 60-64
FD 0.50 01-59
FF 0.00 00.00
DZ 0.00 00.00



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40656