Gümrük İşletme - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Küreselleşme sonucu artık tüm dünya tek pazar haline gelmiştir. Bütün ülkeler bu pazardan daha fazla pay alabilmek için kıyasıya rekabet içindedir. Artan rekabet ortamında, ülkemizin değişen dünya şartlarına uyum sağlaması dış ticaret alanında atılacak önemli adımlarla mümkün olacaktır. Çünkü dış ticaret, uluslararası pazardan daha fazla pay alabilmek için önemlidir. Dış ticaretin önemli bir aşamasını gümrük işlemleri oluşturmaktadır. Bu kapsamda, Gümrük İşletme bölümünde, öğrencilere gümrük işlemlerinde bilgi birikimi kazandırmanın yanı sıra akademik veya serbest çalışma ortamı için kültürel ve mesleki yetkinliklerini de arttırmak hedeflenmektedir. Türkiye ekonomisinin dış ticaret alanında gelişmeler sağlayabilmesi için bu alanda yetişmiş nitelikli işgücüne gün geçtikçe daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda yeniliği takip eden ve teknolojiyi kullanabilen nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak amaçlanmaktadır. Mezunların dış ticaret ve gümrük uygulamaları hakkında verebileceği danışmanlıklar ve etkin yönlendirmeler, firmaların dış ticaret işlemlerini kolaylaştıracak ve kaynakların daha etkin kullanılmasını sağlayacaktır. 

Gümrük İşletme Bölümünde isteğe bağlı hazırlık sınıfına ek olarak 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Bölüm müfredatında; işletme, ekonomi, matematik, istatistik ve hukuk ile ilgili temel dersler yer almaktadır. Uzmanlaşmaya yönelik olarak gümrük işletme, uluslararası ticarette lojistik, uluslararası ticaret hukuku, dış ticaret işlemlerinin finansmanı, ihracat yönetimi, ithalat yönetimi, bilgisayarlı dış ticaret ve gümrük işlemleri, gümrük mevzuatı, gümrük vergisi tarife cetveli, kaçakçılığın izlenmesi ve önlenmesi ve serbest bölgeler gibi mesleki dersler, kuramsal ve uygulamalı olarak verilmektedir. Ayrıca her yarıyılda yer alan yabancı dil dersleri ile öğrencilere dil becerilerini geliştirme olanağı sağlanmaktadır. Gümrük İşletme bölümünde öğrencilere daha çok uygulamanın yer aldığı bir müfredat sunulması planlanmaktadır. Öğrenciler, mezun olmadan önce eğitimlerinin son döneminde kendilerini geliştirmek istedikleri veya ilgi duydukları iş alanlarında uygulamaları yerinde görmek için iş başında eğitim alacaktır. Ayrıca işbaşında eğitimlerini yurtiçinde yapabilecekleri gibi Erasmus programı staj hareketliliği kapsamında yurtdışında yapabileceklerdir. Böylece gümrük işletme bölümü öğrencileri, öğrenimleri süresince kazandıkları bilgi ve deneyimlerini, işbaşında eğitimle pekiştirerek geliştirme imkânı bulacaklardır.

Çalışma Alanları ve İstihdam Olanakları

Mezunlarımızın kamu ve özel sektör kuruluşlarının dış ticaret ve gümrük ile ilgili tüm birimlerinde, gerekli nitelikleri kazandıkları takdirde, uzman ve yönetici konumlarında, istihdam edilmeleri mümkün olacaktır. Bu kapsamda, istihdam alanları;

·        Ticaret Bakanlığına bağlı birimler,

·        Gümrük müşavirlikleri,

·        Serbest bölgeler,

·        İhracat ve ithalat yapan firmalar,

·        İhracatçı birlikleri ve üye kuruluşları,

·        Uluslararası taşımacılık yapan lojistik firmaları,

·        Yurt içi ve yurt dışında çalışan ticaret örgütleri, 

·        Bankalar.

Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Sema SARI
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Fatma Gül ALTIN
Tarihçe
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak Zeliha Tolunay Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu, Gümrük İşletme Bölümü 2019 yılında kurulmuş, 30 öğrenci ile 2019-2020 eğitim-öğretim yılına başlamıştır.
Kazanılan Derece
Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Gümrük İşletme” alanında lisans derecesi ile mezun olurlar.
Kabul Koşulları
Öğrenciler Yükseköğretime YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)’ye dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce(ÖSYM) düzenlenmektedir. Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, YKS sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans öğrenimi sonrasında, Türkiye'deki bu bölümün yüksek lisans ve doktora programına sahip herhangi bir üniversitede 2 yıl süren Yüksek Lisans çalışmalarına ve 4 yıl süren doktora çalışmalarına devam etmeleri mümkündür. Mezunlar, Gümrük İşletme alanında Yüksek Lisans unvanı ve Doktor ünvanı alırlar.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin mezun olabilmesi için dönem içerisinde vize ve dönem sonunda final sınavlarından başarı ile geçmesi gerekmektedir. Buna ek olarak, öğrencinin Dönem Projesi dersi için bu derse yönelik sözlü sunum yapması da (7. yarıyılda) istenmektedir. Ayrıca öğrencinin bir dönem boyunca işbaşı eğitimi yapması zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Gümrük işletme bölümü mezunları:
- Ticaret Bakanlığına bağlı birimler,
- Gümrük Müdürlüklerinde,
- Gümrük müşavirliklerinde,
- Serbest Bölgeler,
- Uluslararası lojistik firmalarının gümrük bölümlerinde,
- İthalat ve ihracat yapan firmalar veya bu firmaların gümrük bölümlerinde iş bulma olanağına sahiptirler.
Ayrıca kendi işlerini kurarak serbest olarak da çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl vize sınavının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır.
Ancak, öğrencinin final sınavından en az 50 puan alması gerekir.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40694