Ağız ve Diş Sağlığı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Zerin YEŞİL ACAR
Tarihçe
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Ağız ve Diş Sağlığı alanında Ön lisans derecesine sahip olunur. Ayrıca Ağız ve Diş Sağlığı teknikeri unvanı alır.
Kabul Koşulları
TYT puan türü sonuçlarına göre ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde, “Sağlık İdaresi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık Kurumları Yöneticiliği, Sağlık Yönetimi” gibi lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Ağız ve Diş Sağlığı Programındaki öğrencilerin mezun olabilmek için en az 120 AKTS kredilik ders almaları gerekmektedir. Ayrıca, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve eğitim-öğretim dönemi içinde 4. yarıyılda Burdur Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ile işbirliği içerisinde yürütülecek stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir. Tüm derslerden ve uygulamadan başarılı olan öğrenciler mezun olmaya hak kazanacaklardır.
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan ön lisans diplomasıyla “Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri” olarak mezun olanlar diş hekimi muayenehanelerinde, kamu veya özel kişilere ait diş polikliniklerinde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, özel diş laboratuvarlarında diş hekiminin tüm klinik çalışmalarında gerekli muayene ve tedavi ortamını hazırlamak, ağız ve diş sağlığını koruyucu ve tedavi edici işlemlerde diş hekimine yardımcı olmak için çalışırlar. Diş hekiminin etkin ve verimli bir şekilde çalışabilmesi için dört elle çalışma prensibinin önemli bir parçası olan ağız ve diş sağlığı teknikerlerine ihtiyaç fazladır. Bu nedenle, ağız ve diş sağlığı teknikerleri istihdam sorunu en az olan sağlık teknikerlerinden biridir. Ayrıca, mezunlar Meslek Yüksekokul ve Açık Öğretim Ön Lisans Mezunlarının Lisans öğrenimine devamları hakkında yönetmelik hükümlerinden yararlanarak alanlarında kontenjan açıldığı takdirde Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans programlarına kayıt hakkı kazanabilirler. Bu programların yaygınlaşması, öncelikli olarak diş hekimlerinin yardımcı ve destekleyici tekniker ihtiyacını karşılamasının yanında, alanını iyi tanıyan yöneticiler yetiştirerek, yaptıkları akademik çalışmalarla alana ve mesleğe katkı sağlayacak akademik kadroların oluşturulması ve bilimsel çalışmaların yapılması açısından da önem arz etmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Tüm sınavlar, ölçme ve değerlendirmeler Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri doğrultusunda yapılmaktadır. Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Sınavlar ve Sınav Dönemleri”nde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Final notları belirtilen notlar ile ifade edilir; AA harfleri 4.00, BA 3.50, BB 3.00, CB 2.50, CC 2.00, DC 1.50, DD 1.00, FD 0.50, FF ve DZ 0.00.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40703