Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Elektrik ve Enerji Bölümü

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Programı

Tanıtım ve İstihtam Olanakları

Enerji verimliliğinin yükselmesi ve çevreye atılan kirliliğin en aza indirilmesini hedefleyen hibrid ve elektrikli taşıtlar her geçen gün gelişmekte ve hızla yayılmaktadır. Birçok otomotiv firması hibrit ve elektrikli taşıt üretiminde iyi seviyelere ulaşmış olup, dünya ve ülkemiz çapında satışları hızla artmaktadır. Ülkemizde de hibrid ve elektrikli araçlar üzerine ciddi yatırımlar gerçekleşmektedir. Ülkemize ait farklı sınıflarda yerli elektrikli aracın prototip üretimi sağlanmış olup önümüzdeki yıllarda seri üretimine geçilerek piyasaya sunması hedeflenmektedir. İl ve ilçe belediyelerimizde enerji verimliliğinin arttırılması, çevre ve gürültü kirliliğinin azaltılması amacı ile elektrikli ve hibrit çöp toplama kamyonu, yol süpürme araçları, şehir içi otobüsler belediyelerimizde hizmet sağlamaktadır. Ülkemizin birçok kısmında elektrikli araç şarj istasyonu alt yapı çalışmaları ve farklı sınıflarda şarj istasyonlarının kurulumu sağlanmaktadır. Ülkemizin hızla gelişen savunma sanayinde, farklı amaçlara hitap eden farklı konseptlerde askeri birliklerimizin kullanımına sunulması ve ülke ihracatının arttırılması hedeflenerek hibrid ve elektrikli askeri kara taşıtlarının prototip üretimleri tamamlanmış olup, seri üretimine başlanmıştır. Bu bağlamda hibrid ve elektrikli araçların üretimi, tamiri ve bakımını yapabilecek kalifiye teknik eleman ihtiyacı doğmakta olup, bu ihtiyacın her geçen gün artması kaçınılmazdır. Hibrid ve elektrikli taşıtlar programımızın amacı hibrid ve elektrikli araçların üretimi alanında veya bu sektöre hizmet edecek farklı firmalarda ve kuruluşlarda çalışacak kalifiye teknik eleman yetiştirmektir. Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi programı istihtam olanakları sektörel bazda aşağıda listelenmiştir:

·         Hibrid ve elektrikli taşıt yetkili servisleri

·         Hibrid ve elektrikli taşıt fabrikaları

·         Hibrid ve elektrikli taşıt dönüşüm firmaları

·         Batarya paketi üretim, bakım ve geri dönüşüm firmaları

·         Şarj istasyonu kurulum, bakım ve onarım firmaları

·         Özel tamir ve bakım servisleri

·         Kamu kurum ve kuruluşların araç tamir ve bakım atölyeleri

·         Otomotiv sektörüne parça tedarik eden işletmelerde ve üretim atölyeleri

·         Araç muayene istasyonları

·         Savunma sanayi firmaları

 


DGS ile geçiş yapılabilecek lisans bölümleri

Tercih Yapılabilecek Lisans Programları

Lisans Alan Kodu

Elektrik Mühendisliği

3160

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

3162

Elektronik Mühendisliği

3163

Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği

9260

Makine Mühendisliği

3252

Mekatronik Mühendisliği

5119

Otomotiv Mühendisliği

8333



Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Tolga KOCAKULAK
Tarihçe
Yüksekokulumuz, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olarak 6 Aralık 1976 tarihinde kurulmuştur. 20 Temmuz 1982 tarihinde, 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Akdeniz Üniversitesi bünyesine alınmış; Isparta Mühendislik Fakültesine bağlı ön lisans düzeyinde öğrenim yapan bir meslek yüksekokulu haline getirilmiştir. 3 Temmuz 1992 tarihinde, 3837 sayılı Kanun ile Süleyman Demirel Üniversitesine bağlanmıştır. 17.03.2006 tarih ve 5467 sayılı Kanun'la kurulan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesine bağlanarak Meslek Yüksekokulu adını almıştır. Son olarak 16.05.2012 tarihinde YÖK Başkanlığı'nın kararı ile Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Meslek Yüksekokulu olmak üzere 3'e bölünmüştür.

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi programı, Elektrik ve Enerji Bölümünün alt dalı olarak 2020 yılı içerisinde kurulmuştur. Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi programı ilk öğrencialımını 2020-2021 eğitim-öğretim yarıyılında gerçekleştirmiştir. Programımız, 1 Dr. Öğretim üyesi ve 2 öğretim görevlisi akademik personel ile kaliteli eğitim vermeye ve gelişmeye devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknikeri (Önlisans)
Kabul Koşulları
Öğrenciler Yükseköğretime ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı)’ye dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce(ÖSYM) düzenlenmektedir (www.osym.gov.tr). Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, ÖSYS sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler.
Üst Kademeye Geçiş
Tercih Yapılabilecek Lisans Programları Lisans Alan Kodu
Elektrik Mühendisliği 3160
Elektrik-Elektronik Mühendisliği 3162
Elektronik Mühendisliği 3163
Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği 9260
Makine Mühendisliği 3252
Mekatronik Mühendisliği 5119
Otomotiv Mühendisliği 8333
Mezuniyet Koşulları
Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi programından, ilgili yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak, aldığı derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalaması ile tamamlamak ve bir yarı dönem boyunca sürecek olan işyeri eğitimini tamamlamak zorundadır.
Mezun İstihdam Olanakları
Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi programı istihdam olanakları sektörel bazda aşağıda listelenmiştir:
• Hibrid ve elektrikli taşıt yetkili servisleri
• Hibrid ve elektrikli taşıt fabrikaları
• Hibrid ve elektrikli taşıt dönüşüm firmaları
• Batarya paketi üretim, bakım ve geri dönüşüm firmaları
• Şarj istasyonu kurulum, bakım ve onarım firmaları
• Özel tamir ve bakım servisleri
• Kamu kurum ve kuruluşların araç tamir ve bakım atölyeleri
• Otomotiv sektörüne parça tedarik eden işletmelerde ve üretim atölyeleri
• Araç muayene istasyonları
• Savunma sanayi firmaları
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencinin başarı notunun hesaplanmasında dersin niteliğine göre sınavlar yazılı, sözlü, ödev, proje ya da laboratuvar çalışması olarak değerlendirilmektedir. Sınavları değerlendirmede; ders başına bir ara sınav %40 ve/veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların başarı notuna katkısı %40, yarıyıl sonu sınavından alınan (final sınavı) notunun başarı notuna katkısı %60’dır. Öğrencilere kendi gelişimleri için, eğitim almakta oldukları alanla ilgili araştırmaya yönelik projeler öğretim elemanları danışmanlığında yürütülmektedir.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40723