Ebelik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SAY2
Program İçeriği

Ebelik Bölümü


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi ENDAM ÇETİNKAYA
Tarihçe
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak Sağlık Yüksekokulu 05 Ağustos 2012 tarih ve 28375 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak, 2012/3449 sayılı bakanlar kurulu kararıyla kurulmuştur. 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında Ebelik Bölümü 1. öğretim programıyla eğitim öğretime başlamıştır. 2020-2021 eğitim-öğretim yılında öğrenci kontenjanı 40+2 olarak belirlenmiştir. Bucak Sağlık Yüksekokulunda Ebelik bölümünde 3 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Normal lisans eğitim süresi 4 akademik yıldır. Lisans eğitimi boyunca öğrenciler mezun olabilmek için en az 240 AKTS kredisi almak zorundadır.
Kazanılan Derece
Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, " Ebelik" alanında Lisans derecesi ile mezun olurlar.
Kabul Koşulları
Lise diplomasına sahip öğrenciler, T.C. Yüksek Öğretim Kurulu, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavlarda veya ÖSYM’nin kabul ettiği belirli uluslararası sınavlardan belirli başarıyı gösteren öğrencilerden, öğrencilerin tercih ve başarı sırası göz önünde bulundurularak ÖSYM tarafından yerleştirilir. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde öğrenci olma hakkı kazanan aday, Üniversite tarafından ilan edilen süre içinde belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırır.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla ilgili enstitü ve bölümlerinde Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak 2.00-4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmakla birlikte;
• En az 100 doğum öncesi muayene yapma
• En az 40 gebelik izlemi yapma
• 40 spontan doğum yaptırma
• 1 veya 2 makat doğuma yardım etme
• 40 riskli gebe izlemi yapma
• 40 doğum sonrası anne izlemi yapma
• 40 yenidoğan izlemi yapma
• 20 riskli yenidoğan izlemi yapma mezuniyet koşuludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, ebelik alanından lisans derecesi ile mezun olurlar ve aşağıdaki listede yer alan ebelikle ilgili çalışma alanlarında istihdam edilebilirler. Mezunlar akademisyenliğin yanı sıra ebe olarak;
1. Sağlık bakanlığı hastaneleri,
2. Üniversite hastaneleri,
3. Aile sağlığı merkezleri,
4. Sağlık evleri,
5. Doğumevleri,
6. Özel hastaneler ve
7. Özel sağlık merkezlerinde çalışabilmektedirler.
Bu program mezunları Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan (KPSS) gereken puanı almaları durumunda bahsedilen kamu alanlarına ebe olarak atanabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Programda ara sınav(lar), ödev(ler), proje(ler), uygulama(lar) ve final sınavı gibi çok çeşitli değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemi yazılı sınav(lar), doğru-yanlış test(ler), kısa cevaplı test(ler), eşleştirmeli test(ler), sözlü sınav(lar), ödev(ler), proje(ler), performans görevi (Uygulama / Laboratuvar / Seminer / Sunum / Bitirme Çalışması / Tez) içerebilir. Bu bölüm, her bir ders için bireysel ders tanıtım sayfasında detaylı olarak açıklanmıştır.
Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Öğrencilerin; teorik derslerin en az %70’ine, uygulamaların veya uygulamadan oluşan derslerin en az %80’ine devamları zorunludur.
Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Lisans Programlarında 100'lük not sisteminden harfli not sistemine not dönüşümü aşağıdaki tablo esas alınarak yapılır.
Başarı Puanı Harf Notu 4’lü Not
90-100 AA 4,00
85-89 BA 3,50
80-84 BB 3,00
75-79 CB 2,50
70-74 CC 2,00
65-69 DC 1,50
60-64 DD 1,00
01-59 FD 0,50
00.00 FF 0,00
00.00 DZ 0,00
*Başarı notu hesaplanmasında Senato tarafından belirlenen bağıl değerlendirme sistemi esasları uygulanır.
*Başarılı notlar: AA, BA, BB, CB, CC notlarıdır. Bunlardan birini almış olan öğrenci o dersi başarmış sayılır.
*Koşullu başarılmış notlar; DC ve DD notlarıdır.
*Başarısız notlar; FD ve FF notlarıdır.
*Öğrencinin başarı/başarısızlık durumu her yıl/yarıyıl sonunda AGNO hesaplanarak belirlenir. AGNO’su 2.00 ve üzerinde olan öğrenci başarılıdır. AGNO’su 2.00’ın altına düşen öğrenci başarısızdır.
*AGNO’su en az 2.00 olan öğrenciler başarılı sayılır. Başarısız (FD), (FF) veya (DZ) olunan derslerin mezun oluncaya kadar başarılması zorunludur.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40727