Nüfus ve Vatandaşlık - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Küreselleşmenin en derin izleri toplumsal yaşam üzerinde yaşanmaktadır. Bu anlamda küreselleşme teknolojinin, bilginin, kültürün küreselleşmesinin yanı sıra toplumsal sorunlarında küreselleşmesi sonucunu doğurmuştur.  Bu anlamda ülke sınırlarını aşan sorunlar toplumsal hayat üzerinde önemli bir baskı oluşturmaktadır. Teknolojik gelişmeler ve Avrupa Birliği reformları çerçevesinde Türk kamu yönetimde yeniden yapılandırma çalışmaları yürütülmektedir. Bu noktada MERNİS sistemi, E-devlet kapısı, Kimlik Paylaşım Sistemi, Dijital Arşiv Sistemi gibi hem mevzuat hem de uygulama alanında birçok düzenleme oluşturulmaktadır. Dolayısıyla Türk kamu yönetimi reformları ve e- dönüşüm süreci çerçevesinde çalışanlar vatandaş odaklı hizmet anlayışına sahip olmak ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek durumundadır. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Tefenni Meslek Yüksekokulu Nüfus ve Vatandaşlı Programının en önemli amacı kamu sektöründe yaşanan hızlı dönüşüm sürecinde kamu sektörüne ve toplumsal yaşama katkı verebilecek nitelikte insan gücünü yetiştirmek ve geliştirmektir. Bölüm ayrıca sektöre bilim ve teknolojik gelişmeleri küresel boyutta izleyebilecek, ürettiği bilgileri yaşadığı topluma ve değişen dünyaya yansıtabilecek güçte bireyler kazandırmayı da amaçlamaktadır. Kamu ve özel sektörün gelişen ihtiyaçlarını öngörebilecek ve bu ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikte ve kalitede çalışanlar yetiştirilmesini hedefleyen bölüm eğitim ve öğretim programını da bu yönde belirlemiştir. Bu doğrultuda öğrencilere çağdaş bilgiler ışığında sunulacak olan teorik eğitimin yanı sıra sektörü daha yakından tanımalarını sağlayacak ve sektörel yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olacak uygulamalı bir eğitimin  verilmesi planlanılmıştır.   Mezun olacak öğrenciler, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesine sınavsız kayıt yaptırıp fark dersleri vererek lisans programlarını tamamlama olanağına sahiptirler. Ayrıca, program mezunlarından yüksek öğrenime devam etmek isteyenler mezuniyetin ardından girdikleri dikey geçiş sınavı (DGS) sonucunda fakültelerin farklı programlarında lisans eğitim öğretimi görme imkânına da sahip olabilmektedirler. Mezun olan öğrenciler ; İçişleri Bakanlığı'na bağlı birimler, Nüfus ve vatandaşlık hizmetlerine ihtiyaç duyan tüm kamu kuruluşları, Özel hukuk danışmanlık büroları, Noterler, Kızılay, Özel sektör gibi alanlarda geniş iş imkanına sahiptirler.


Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Sevil BİNCAN
BEK Üyeleri
Öğr.Gör. ELİF CEMRE ÇOLAK TANDOĞAN
Tarihçe
Bu program, 2020 yılında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi‘ne bağlı olarak Tefenni Meslek Yüksekokul bünyesinde açılmıştır.
Kazanılan Derece
Nüfus ve Vatandaşlık Önlisans Programı’ndan mezun olan öğrenciler, “Nüfus ve Vatandaşlık Önlisans Diploması”nı alarak, “Nüfus ve Vatandaşlık Meslek Elemanı” unvanını elde etmektedirler. Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler “Nüfus ve Vatandaşlık Ön Lisans derecesi” almaya hak kazanırlar.
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sistemi ile olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.

Nüfus ve Vatandaşlık Programı, TYT Puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.

Eğitim Dili: Türkçe
Üst Kademeye Geçiş
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
Kamu Yönetimi
Halkla İlişkiler ve Tanıtım
Mezuniyet Koşulları
Mesleki eğitim süresi 2 yıl olup, öğrencilerimiz 2 yılın sonunda 120 AKTS kredisi ile mezun olacaklardır. Eğitim süresince öğrencilere verilen YÖK Kanununda yer alan ortak dersler ile İngilizce ve Üniversite Senatosunun belirlediği diğer ortak dersler ve seçmeli derslerin yanı sıra, 30 iş günü süreli endüstriye dayalı eğitimi (staj) başarı ile tamamlamaları gereklidir.





Mezun İstihdam Olanakları
Nüfus ve Vatandaşlık Programı’ndan mezun olan öğrencilerin, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde çalışması öngörülen pozisyon, öncelikli olarak Genel İdare hizmetleridir. Ancak Bakanlığın uygun gördüğü diğer hizmet türlerinde de çalışabilirler. Bu program ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün, branş personel ihtiyacını karşılaması hedeflenmektedir. Ayrıca öğrenciler, özel hukuk danışmanlık bürolarında da çalışabilme imkânına kavuşabileceklerdir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her bir öğrenci derslere, başvurulan çalışmalara, laboratuvarlara, projelere, seminerlere, çalıştaylara, mezuniyet projelerine ve kayıt olduğu dönemin diğer çalışmalarına katılmalıdır. Teorik derslerin en azından %30 ve laboratuvar çalışmalarının %20'sine katılmayan öğrencilerin o derslerden yapılacak olan final sınavlarına girmelerine izin verilemez. Öğrenci teorik derslerde gereken katılımları gösterdiği taktirde, eğer ders sonradan alıncak ise bu ders için katılımı zorunlu değildir. Kayıtlı olan dönemde yapılacak olan sınav türüne dersin sorumlusu olan ilgili öğretim elemanı tarafından karar verilerek, ilgili dönemin başında ders bilgilendirme formunda belirtmek şartıyla ilan edilerek yapılacaktır. Dersin sorumlusu olan ilgili öğretim elemanının karar vereceği sınav türleri genelde yazılı olmakla birlikte proje, ödev ya da sözlü şekilde de yapılabilmektedir. Sınavlar ilgili dersin sorumlu öğretim elemanınca yapılmakta ve düzenlenmektedir. Ayrıca bir takım nedenler mazeret sınavlarının yapılmasını da mümkün kılmaktadır. Mazeret sınavları ise ilgili dönemin final sınavlarının bitimini takip eden 15 günlük süre içerisinde öğrencinin ilgili kurulun denetiminden ve kabulünden sonra belgelenmiş özür belgeleriyle yapılmaktadır.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40735