Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de, bilişim sektörünün sürekli artan kaliteli eleman gereksinimine cevap veren, üstün nitelikli mezunlar yetiştirmektedir.

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri bölümü mezunlarının aşağıdaki yeteneklere sahip olması hedeflenmektedir.

·         Önde gelen bilgisayar ve bilişim teknolojilerini anlamak ve bunları, kullanıcılara rekabet etme avantajı sağlayacak bilgisayar uygulamaları yaratmak için kullanmak.

·         Problemleri tanımlamak, kullanıcı ihtiyaçlarını belirlemek ve bu ihtiyaçları karşılayabilecek, fonksiyonel ve uyarlanabilir bilgisayar sistemleri tasarlamak.

·         Veritabanı ve veri iletişiminin, bilgisayar uygulamalarındaki rolünü kavramak ve bu teknolojiye katkıda bulunabilecek sistemleri tasarlayıp gerçekleştirmek.

·         Kablolu ve kablosuz ağ teknolojilerine, tasarım, kurulum ve yönetim seviyelerinde hakim olmak ve çözüm uygulamalarında kullanmak.

·         İnterneti destekleyen teknik, yapısal ve örgütsel ilişkileri ve bunların küresel bilişim ve ticari uygulamalardaki etkisini anlamak.

·         Finans, muhasebe, ekonomi ve pazarlama gibi temel iş idaresi ve işletme konularını anlamak.

İşletmelerdeki organizasyon yapılarını, işlevlerini ve ilişkilerini anlamak ve bu sayede üst yönetimle ve kullanıcı seviyesindeki personelle daha etkileşimli biçimde iletişim kurmayı öğrenmek.

Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Bilal Macit
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Tuncer Akbay
Tarihçe
Bilgisayar Teknolojileri ve Bilişim Sistemleri Bölümü 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Bucak Zeliha Tolunay Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu bünyesinde açılmış ve aynı öğretim yılında öğrenci alarak faaliyete başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri alanında lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Adayların programa kabul edilebilmesi için Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve ÖSYM’nin uyguladığı merkezi sınavın Sayısal alanından yeterli puanı almış olması gereklidir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları ve bilim sınavını başarmaları koşuluyla alanları ile ilgili lisansüstü programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Kayıtlı olduğu öğretim programının ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre başarıyla tamamlayan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar. Bununla birlikte Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’ ne (TYYÇ) göre öğrencinin mezun olabilmesi için, hazırlık sınıfı hariç; en az, öğretim programındaki yarıyıl sayısının 30 ile çarpımı ya da yıl sayısının 60 ile çarpımı kadar AKTS kredisini almış olması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölümümüz ders içerikleri, programlama konulu derslerin yanısıra, derslerle ilişkin uygulama dersleri ile desteklenmiş ders programı sayesinde iş hayatında artık önemli bir yeri olan bilgisayar sistemlerini yönetecek ve bilgi teknolojilerine yön veren uzmanlık konularında uzman yetişterecek şekilde tarsarlanmıştır. Bilgisayar donanımı ve yazılımı uygulamalarının geleceği parlak olan iş alanlarına dönüşmesi ve çesitli kamu veya özel kurum veya kuruluşlarda idari veya mali uygulamalarda bilgisayar kullanımının her geçen gün yaygınlasmasıyla mezun olacak ögrencilerin iş sahalarının genişlemesine olanak sağlamaktadır. Bu durum programın önemli avantajlarından biridir. Ayrıca veri işleme ve hesaplama yeteneğine sahip birçok türden yeni elektronik cihazın ortaya çıkmasıyla yazılım ve donanım bilgisine sahip kişiler için iş kurma imkanlarının artmış olması da bir tercih sebebi olabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışmalar ( seminer, kısa sınav, ödev) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın ve yarıyıl içi çalışmaların katkısı % 40 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60'dır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 35 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için dönem not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. Ayrıca 7+1 eğitim planı ile bir dönem iş başında staj eğitimi zorunlu kılınarak öğrencilerin işbaşında uygulamalı olarak deneyim kazanması amaçlanmıştır. Mezuniyet koşulu için işbaşı staj eğitimininde tamamlanması zorunludur.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40741