Spor Yönetimi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Spor Yönetimi Programı, 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılından itibaren öğrenci alınarak eğitim ve öğretime başlamıştır. Spor Yönetimi Programı, spor endüstrisi ve uygulaması ile birleştirilebilen ve boş zamanların değerlendirilmesine yönelik hizmetler sunan organizasyonlarla birlikte, kamu ve özel sektördeki sporla ilgili kurumlara, okullara ve üniversitelere hizmet verebilecek kalifiye elemanları yetiştirmeyi amaç edinmiştir.



Programa, YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)  sonuçlarına göre ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme yapılmaktadır.



Faaliyet Alanları



Spor Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında öğrenim ve uzmanlık alanlarına uygun hizmet birimlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarda merkez ve taşra örgütlerinde yönetici olarak, amatör ve profesyonel spor kulüpleri idari yapısı içinde değişik düzeyde yönetici olarak, özel spor salonları kuruluşlarında ve işletilmesinde, “Sağlıklı Yaşam” adıyla toplumsal yaşamımızda yer alan faaliyetlerin organizasyon ve uygulamalarında, beş yüzden fazla işçi ve memur çalıştıran özel ve kamu kuruluşlarında ve yerel yönetimlerin ilgili kadrolarında yönetici olarak, herhangi bir birimin sportif faaliyetlerinin organizasyon ve uygulamalarında ve ayrıca ülkemiz turistik otel, motel ve işletmelerinde, serbest zamanı değerlendirme, spor organizasyonları, düzenleme ve animasyon hizmetlerini yürütmek üzere görev alabilirler.



Programın Amaçları



Spor Yönetimi Önlisans Programının amacı spor yönetimi ile ilgili farklı düzeylerdeki tesislerde ve pozisyonlarda (pazarlama, finans, halkla ilişkiler, saha malzeme bilgisi, spor tesis işletmesi gibi) ihtiyacın karşılanmasını sağlamaktır.



Programın bu temel amacı çerçevesinde öğrencilerimize şu yeterliliklerin kazandırılması hedeflenmiştir:




  • Spor yönetimi alanında uygulayıcı olarak bir problem çözümünde kullanılabilecek ilkeleri bilerek, çözüm önerileri geliştirebilmek,

  • Önerilen bu çözümleri savunabilmek,

  • Bilgi ve beceri düzeylerinin farkında olabilmek,

  • İşlevsel ve taktiksel düzeyde kararları uygulamaya koyabilmek,

  • Spor yönetimi ile ilgili faaliyetlerin düzenlenmesi konusunda temel becerilere sahip olabilmek, uygulayabilmek ve bu faaliyetlerin değerlendirmesini yapabilmek,

  • Spor yönetimi ile ilgili uygulama plan ve programlarını bilerek, bu plan ve programlar ile ilgili görev ve sorumlulukların farkına varabilmek,

  • Uygulayıcı olarak beceri kazanmak,

  • Kuramsal bilgiyi uygulama ve etkili kullanma konusunda görev ve sorumlulukların farkına varabilmek,

  • Spor yönetimi ile ilişkili belirli bir alanda çalışabilmek ve kısmen uzmanlaşabilmek,

  • Spor yönetimi alanında yaratıcılık yeteneğinin farkına vararak bu yeteneği alanında kullanabilmek,

  • Diğer alanlarda (örneğin, pazarlama, halkla ilişkiler, etkinlik yönetimi ve spor tesisleri gibi) çalışabilme yeteneği kazanabilmek,

  • Spor alanına özgü gerekli bilgi ve becerilerin farkında olmak.



Alınacak Derece   



Mezun olan öğrencilere Spor Yönetimi alanında ön lisans, diploması verilir.



Kabul Koşulları      



Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ÖSYS sınavından başarılı olmak. Yabancı uyruklu öğrencilerin kabul koşulları her akademik yılın başlangıcında üniversitenin web sayfasında ilan edilmektedir.



Üst Dereceye Geçiş            



Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İşletme, İşletme yönetim, Rekreasyon, Spor Yöneticiliği lisans programlarına geçiş yapabilirler. 2023 Meslek Yüksekokulları İle Açık öğretim Ön lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. 



(Yetenek sınavı ile kazanılan Beden Eğitim ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği, Rekreasyon vb. BESYO ve Spor Bilimleri Fakültelerinde geçtikleri derslerini kredi ve AKTS uyumuna göre saydırabilir).



Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi SEMRA DEMİR
BEK Üyeleri
Öğr.Gör. HAKAN ERYİĞİT
BEK Üyeleri
Öğr.Gör. BUSE ÇELİK
BEK Üyeleri
Öğr.Gör.Dr. UĞUR ÖZER
Tarihçe
2022-2023 Akademik yılında
Kazanılan Derece
Dört yarıyıl itibariyle mevcut bulunan 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere “Spor Yönetimi” alanında ön lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Program ilgili puan türüyle öğrenci almaktadır. Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, ilgili mevzuat çerçevesinde öSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.
Üst Kademeye Geçiş
Spor Yönetimi programından mezun olanlar, ÖSYM tarafından açılan DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sınavında başarılı oldukları taktirde işletme, spor yöneticiliği, rekreasyon, işletme yönetimi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet şartları aşağıda belirlenen üç şarta dayandırılmaktadır.
1- Üniversitede mezun olmayan öğrencilere tahsis edilen şartlar.
2- Meslek Yüksekokulundaki öğrenciler için şartlar.
3- Yönetim ve Organizasyon bölümlerince belirlenen şartlar.
Not: Bu koşulların tamamı diğer üniversitelerde alınan dersler dahil olmak üzere 8 akademik öğretim yarıyılını aşmamak kaydıyla sağlanacaktır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunların İstihdam Olanakları ve üst Kademeye Geçiş Spor Yönetimi Programı mezunları, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında, kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra örgütlerinde, amatör ve profesyonel spor kulüplerinde, medyada, yükseköğretim kurumlarında kariyer sahibi olabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her bir öğrenci derslere, başvurulan çalışmalara, laboratuvarlara, projelere, seminerlere, çalıştaylara, mezuniyet projelerine ve kayıt olduğu dönemin diğer çalışmalarına katılmalıdır. Teorik derslerin en azından %30 ve laboratuvar çalışmalarının %20'sine katılmayan öğrencilerin o derslerden yapılacak olan final sınavlarına girmelerine izin verilemez. Öğrenci teorik derslerde gereken katılımları gösterdiği taktirde, eğer ders sonradan alıncak ise bu ders için katılımı zorunlu değildir. Kayıtlı olan dönemde yapılacak olan sınav türüne dersin sorumlusu olan ilgili öğretim elemanı tarafından karar verilerek, ilgili dönemin başında ders bilgilendirme formunda belirtmek şartıyla ilan edilerek yapılacaktır. Dersin sorumlusu olan ilgili öğretim elemanının karar vereceği sınav türleri genelde yazılı olmakla birlikte proje, ödev ya da sözlü şekilde de yapılabilmektedir. Sınavlar ilgili dersin sorumlu öğretim elemanınca yapılmakta ve düzenlenmektedir. Ayrıca bir takım nedenler mazeret sınavlarının yapılmasını da mümkün kılmaktadır. Mazeret sınavları ise ilgili dönemin final sınavlarının bitimini takip eden 15 günlük süre içerisinde öğrencinin ilgili kurulun denetiminden ve kabulünden sonra belgelenmiş özür belgeleriyle yapılmaktadır.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40790