Turist Rehberliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 37
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

“Türkiye Turizm Stratejisi 2023” eylem planında ülkemizin doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi değerlerini kullanarak ve turizm alternatiflerini geliştirerek turizmden alınan payın artırılması hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda ülkemizde son yıllarda turizm yatırımları hız kazanmış; gelen turist sayısı artmış ve nitelikli turist rehberi ihtiyacı belirgin hale gelmiştir. Bunun yanı sıra 2012 yılında yürürlüğe girmiş olan Turist Rehberliği Kanunu ile turist rehberliği mesleğinin standartları tanımlanmış, turist rehberliği gözde bir meslek haline getirilmiştir.

Programın Amacı
Turist rehberleri, ülkenin tanıtım elçileridirler. Yabancı konuklarla birebir ilişkide bulunan tek temsilci olarak stratejik bir öneme sahiptirler. Turistin gözünde rehber, ülkemizi kültürümüzü temsil eden bir kişi, bir bilge, bir örnek, bazen de birer büyükelçi konumundadır.

Bu bağlamda Turist Rehberliği Programımızın amacı, rehber adaylarının en az bir yabancı dili çok iyi düzeyde konuşan; Türkiye’yi, tarihi, kültürü ve coğrafyasıyla en iyi şekilde tanıyan, konuklarının örf, adet ve alışkanlarını çok iyi bilen, uzmanlaştıkları destinasyonları adım adım tanıyan, yabancı konuklara nasıl tanıtılacağı konusunda bilgili, iyi insan ilişkileri kurabilen, mesleklerini yaşam biçimleri olarak benimsemiş nitelikli turist rehberleri yetiştirmektir.

Programın, Yöremiz ve Ülkemiz İçin Önemi
Burdur ili, Akdeniz Bölgesi'nden Ege ve Orta Anadolu Bölgeleri'ne geçiş alanında, Ülkemizin turizm faaliyetleri açısından zengin bir kaynak oluşturan Akdeniz Bölgesinin iç kısmında ve Göller Yöresi adı verilen bölgede yer almakta ve bunun sonucu olarak turizm faaliyetleri açısından büyük önem taşımaktadır.

Doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri açısından Akdeniz Bölgesi’nin önemli bir kenti olan Burdur’da; 19. yy’ın sonları ile 20. yy’ın başlarında yapılan araştırmalar, Güneybatı Anadolu’nun bu kısımlarının Prehistorik devirlerden bu yana iskân edildiğini ortaya çıkarmıştır.

Burdur ilinde, çevresiyle birlikte (Göller Bölgesi) ilk tarih çağlarından günümüze kadar bütün dönemlerin yaşandığını, günümüze kadar gelen medeniyet eserlerinden anlamaktayız. Bugün çevremizde bu dönemlere ait 50’ye yakın höyük ve tümülüs ile 25’ten fazla ören yeri ve antik kent yerleşim yeri bulunmaktadır.

Ülkemizde ve Yüksekokulumuzun da bulunduğu Burdur’da, önemi her geçen gün artan turizm endüstrisinde kalifiye personel eksikliği görülmektedir. Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde yer alan Turist Rehberliği Programı ile hem Ülkemizin, hem de bölgemizin turizm değerlerinin tanıtılması, turizm faaliyetlerinin artırılması ve bölgenin turizm potansiyelinin en verimli şekilde değerlendirilmesine önemli katkılar sağlaması hedeflenmektedir.

Programın eğitim-öğretim süresi iki yıldır ve bu sürenin sonunda önlisans diploması verilir.

Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör.Dr. Faruk GÖKÇE
Tarihçe
Kazanılan Derece
Programi tüm gereksinimlerini yerine getirerek basari ile tamamlayan mezunlar "Turist Rehberliği alaninda Önlisans Diplomasi" derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
Adayların meslek yüksekokullarına kayıtları, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenecek esaslara uygun olarak yapılır. Üniversiteye kayıt işlemi adayın bizzat kendisi tarafından yaptırılır. Ancak haklı ve geçerli mazereti olanların kayıtları yakınları tarafından da yaptırılabilir. Üniversiteye kesin kayıt yaptıran öğrenciye öğrenci kimlik kartı verilir. Meslek Yüksekokullarına kayıt için; 1) Lise veya dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancı ülke liselerinden alınan diplomaların, denkliği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olmak, 2) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) sonucunda o öğretim yılında Turist Rehberliği Programına merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilmiş bulunmak, şartları aranır.
Üst Kademeye Geçiş
Öğrencilerin mezun olduktan sonra DGS sınavında başarılı oldukları takdirde de örgün, ikinci öğretim ve açık öğretimde ilgili lisans programına devam etme imkanları bulunmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Turist Rehberliği alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.25 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Ayrıca zorunlu stajların yapılması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezun olduktan sonra rehberlik yapabilmek için gerekli şartları da yerine getirdikten sonra mezunlarımızın iş bulma imkanları genel olarak şöyle sıralanabilir. Türkiye Seyahat Acentaları Birliğine(TURSAB) üye olan A,B VE C grubu seyahat acentalarına bağlı, acentanın maaşlı elemanı olarak turlarını gerçekleştirmek. Dolmabahçe Sarayı veya Anadolu Medeniyetleri Müzesi gibi tarihi ve kültürel açıdan önemli ve sıkça ziyaret edilen diğer müzelerde nokta rehber olarak çalışmak. Ayrıca Turist Rehberliği nin (TUREB) düzenlemiş olduğu yurt dışı rehberlik eğitim sertifika programlarına katılarak outgoing turlarda rehberlik yapma imkanı yakalamak.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi, "Ders Planı-AKTS Kredileri" nde ayrıntılı olarak yer almaktadır.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=40807