Bilgisayar Programcılığı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 35
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı TEKNİKER
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Bilgisayar Programcılığı Programı, bilgisayar kullanımı, yazılım geliştirme (local, İntranet veya İnternet ortamlarında), donanım, bakım-onarım, bilgisayar ağlarının kurulumu ve yönetimi ile ilgili bir bölümdür. Yeni bin yılda bilgi toplumu olma yolundaki ülkemizde, büyük gereksinim duyulan bir alanda meslek edindirmek amacıyla açılan bu bölüm, programında bilgisayar donanım ve yazılım teknolojileri üzerine kurulu dersleri bulundurur. Mezunlar başta sanayi kuruluşları olmak üzere yazılım firmaları, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticari kuruluşlar, İnternet servis sağlayıcıları, İnternet yayıncılık şirketleri, radyo-televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, eğitim, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında geniş iş imkanına sahiptirler.

Yüksekokulumuzda 2009 yılında kurulan Bilgisayar Teknolojileri Bölümü, Bilgisayar Programcılığı Programı yüksekokulumuz bünyesine bağlı ve öğrenci alan yedi programdan biridir. 2009 yılında birinci ve ikinci öğretim olarak eğitim vermeye başlayan program, daha sonra 2012 yılından itibaren birinci öğretim olarak eğitim vermeye devam etmektedir.

Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Ekrem Eşref KILINÇ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Mustafa ÇATAK
BEK Üyeleri
Öğr.Gör. Sami ULUKUŞ
BEK Üyeleri
Öğr.Gör. Emrah BEYDİLLİ
BEK Üyeleri
Öğr.Gör. Mustafa ÇATAK
Tarihçe
Yüksekokulumuzda 2009 yılında kurulan Bilgisayar Teknolojileri Bölümü, Bilgisayar Programcılığı Programı yüksekokulumuz bünyesine bağlı ve öğrenci alan yedi programdan biridir. 2009 yılında birinci ve ikinci öğretim olarak eğitim vermeye başlayan program, daha sonra 2012 yılından itibaren birinci öğretim olarak eğitim vermeye devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Önlisans Derecesi
Kabul Koşulları
Öğrenciler Yükseköğretime YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavları)’na dayalı bir sınav sistemi aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce(ÖSYM) düzenlenmektedir. Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, sınavlardan aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler.
Üst Kademeye Geçiş
Önlisans öğretimi sonrasında, öğrencilerin karşısına iki seçenek çıkmaktadır. Birincisi Açık öğretim Fakültesine sınavsız geçiş yapmak (3 Yıl sürer), diğeri dikey geçiş sınavlarında başarılı olarak Fakültelerin uygun bölümlerine geçmek(3 Yıl sürer) ve Lisans mezunu olmak.

DGS ile Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri
• Bilgisayar Mühendisliği
• Bilgisayar Bilimleri
• Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri
• Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
• Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği
• Bilgisayar-Enformatik
• Bilişim Sistemleri Mühendisliği
• Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
• Endüstri Mühendisliği
• Fizik
• Fizik Mühendisliği
• İstatistik
• İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri
• Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
• Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
• Matematik-Bilgisayar
• Meteoroloji Mühendisliği
• Uzay Mühendisliği
• Yazılım Mühendisliği
Mezuniyet Koşulları
- Üniversitenin mezuniyet için öngördüğü şartlar,
- Dört yarıyıl boyunca gördüğü derslerden başarılı olmak ve 2.00 ortalamayı yakalamak.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar başta sanayi kuruluşları olmak üzere yazılım firmaları, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticari kuruluşlar, İnternet servis sağlayıcıları, İnternet yayıncılık şirketleri, radyo-televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, eğitim, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında geniş iş imkanına sahiptirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her bir öğrenci derslere, başvurulan çalışmalara, laboratuarlara, projelere, seminerlere, çalış taylara, mezuniyet projelerine ve kayıt olduğu dönemin diğer çalışmalarına katılmalıdır. Teorik derslerin en azından %70 ve laboratuar çalışmalarının %80 katılmayan öğrencilerin o derslerden final sınavlarına girmelerine izin verilmez. Öğrenci teorik derslerde gereken katılımları gösterdiği zaman, eğer ders sonradan tekrar alınacak ise bu ders için katılım zorunlu değildir.
Sınavlar genelde yazılı şekildedir. Fakat dersin hocası ders bilgilendirme formunda belirtmek şartıyla, isterse sınavları, projeleri ve ödevleri sözlü şekilde yapabilir. Sınavlar derse giren hocalar tarafından yapılır ve düzenlenir. Mazeret sınavı, final sınavları bittikten sonra 5 gün içerisinde ilgili kurulun denetiminden ve kabulünden sonra belgelenmiş özür belgeleriyle öğrencilere yapılır.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=4506