Elektrik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 30
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı TEKNİKER
ÖSYM Tipi YGS1
Program İçeriği

Bucak Emin Gülmez TBMYO Elektrik Programı; 2004 yılında açılmış olup 2004 yılında  öğrenci almıştır. İkili öğretim olarak açılan programımız 2 yıllık önlisans eğitimi vermektedir. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Elektrik" önlisans diploması ve "Tekniker" ünvanı verilir.


Elektrik programından mezun olan öğrenciler; sektörde elektrik enerjisi kullanarak faaliyet yapan tüm sektörlerde ayrıca enerji üretimi ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren kuruluşlarda, enerji teknolojisine dayalı mal üreten kuruluşlarda veya tüm bu teknolojiler için bakım ve servis hizmeti üreten kuruluşlarda çalışabilirler. Bunun dışında enerjiye dayalı çevre teknolojisi üreticilerinde veya ilgili alandaki hizmet üreticisi kuruluşlarda da istihdam edilebilirler.

Öğrencilerimiz Elektrik Programından mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde fakültelerin; Elektrik Mühendisliği, Elektrik –Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Fizik, Havacılık Elektrik ve Elektroniği, Kontrol Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği, Uçak Elektrik –Elektronik, Uzay Mühendisliği bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayabilirler.

Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Fatih YOLDAŞ
Tarihçe
Elektrik programı 2004 yılında kurulmuştur. 2004-2017 yılları arasında 213 mezun vermiştir. Eğitim süresi 2 yıldır. kontenjan sayısı 30 kişidir.
Kazanılan Derece
Önlisans derecesi
Kabul Koşulları
Öğrenciler Yükseköğretime YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı)’ye dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce(ÖSYM) düzenlenmektedir. Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, YGS-1 sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan bir puanla girebilmektedirler.
Üst Kademeye Geçiş
Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde fakültelerin;
- Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği
- Elektrik Mühendisliği
- Elektrik Öğretmenliği
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
- Elektronik Mühendisliği
- Elektronik Öğretmenliği
- Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
- Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği
- Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği
- Enerji Öğretmenliği
- Fizik
- Havacılık Elektrik ve Elektroniği
- Kontrol Öğretmenliği
- Meteoroloji Mühendisliği
- Telekomünikasyon Mühendisliği
- Telekomünikasyon Öğretmenliği
- Uçak Elektrik-Elektronik
- Uzay Mühendisliği bölümlerinde lisans tamamlayabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin başarısız dersi olmamalı, genel not ortalaması en az 2.00 (4'lük sistem) olmalı, staj çalışması kabul edilmiş olmalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Elektrik ve enerjinin çağımız teknolojisi ile her geçen gün hayatımızdaki yeri artmaktadır, bundan 30 yıl önce elektrik sadece evimizdeki bir kaç beyaz eşya için ihtiyaç iken günümüzde prizden 24 saat dahi ayrılamayan bireyler haline gelmiş bulunmaktayız. Ülkemiz her geçen yıl Dünyada olan teknolojik yeniliklere daha hızlı bir ivme ile yaklaşmakta, bu şartlar göz önünde bulunduğunda enerji ve elektrik sektörlerindeki istihdamın artacağı aşikârdır.

Mezunlarımıza Endüstrinin ve yaşamın her alanında ihtiyaç duyulmaktadır, çünkü bu programda aldıkları eğitim bir yaşam alanının elektrik tesisatını, bir fabrikanın otomasyonunu, bir elektrik üretim santralinin çalışma prensibini, bir şehrin enerji nakil hatlarını bilerek ve öğrenerek mezun etmeyi hedeflemiştir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her bir öğrenci derslere, başvurulan çalışmalara, laboratuarlara, projelere, seminerlere, çalış taylara, mezuniyet projelerine ve kayıt olduğu dönemin diğer çalışmalarına katılmalıdır. Teorik derslerin en azından %70 ve laboratuar çalışmalarının %80 katılmayan öğrencilerin o derslerden final sınavlarına girmelerine izin verilmez. Öğrenci teorik derslerde gereken katılımları gösterdiği zaman, eğer ders sonradan tekrar alınacak ise bu ders için katılım zorunlu değildir.
Sınavlar genelde yazılı şekildedir. Fakat dersin hocası ders bilgilendirme formunda belirtmek şartıyla, isterse sınavları, projeleri ve ödevleri sözlü şekilde yapabilir. Sınavlar derse giren hocalar tarafından yapılır ve düzenlenir. Mazeret sınavı, final sınavları bittikten sonra 15 gün içerisinde ilgili kurulun denetiminden ve kabulünden sonra belgelenmiş özür belgeleriyle öğrencilere yapılır.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=4701