Doğal Yapı Taşları Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı TEKNİKER
ÖSYM Tipi YGS6
Program İçeriği

Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Programı Mermer Sektöründe istihdam edilmek üzere, çok çeşitli doğaltaşların  mermer ocağından nihayi ürün aşamasına gelinceye kadar yapılan tüm işlemler için, teknolojik gelişmeleri önceleyerek uygulamalı eğitim vermeyi, sektörün ivedi olarak ihtiyaç duyduğu gerekli bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip teknik insan yetiştirmeyi  amaçlamaktadır.



 



Ülkemizde doğaltaş-mermer işletmeciliği ve üretimi tüm madencilik alanı içerisinde en yaygın sektördür. Toplam maden ihracatının yarısını karşılayan doğaltaş-mermer sektörü; Çok sayıda mermer ocağı, fabrika, atölye, mermer makineleri, sarf malzemeleri gibi üretim tesislerine sahip olmakla birlikte, mermerin mimarı-tasarımsal üretimi, hazır satış alanları, ana üretimden geriye kalan mermer artıkların üretimi gibi işletmelerde mevcuttur. Yetişmiş teknikerlere son derece ihtiyaç duyan bu işletmelerde, Üniversitemiz Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Bölümünden mezun olan genç teknikerler, kendilerini daha iyi noktalara taşıma imkanına sahip olmaktadırlar.



 



Diğer taraftan bölümümüz, sahip olduğu geniş altyapı ve çeşitli mermer loboratuvarları ile evrensel değerler ışığında, bilim ve teknolojiden yararlanarak, mermer sektörünün her alanda doğal taşla ilgili problemlerine çözüm getirmek, farklı projeler ve Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesi akademik olarak temel hedeflerindendir.



 



Her yıl yaklaşık 60 öğrenci alma imkanına sahip olan Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Programı, örgün eğitim kapsamında olup %100 Türkçe dilinde eğitim verilmektedir. Ders geçme sistemleri ile eğitim – öğretim yapılır. Bağıl not değerlendirme sistemi uygulanır. Zorunlu-seçmeli tüm dersleri ve stajları başarı ile tamamlayanlar mezun olmaktadır.



 



Programda öğrencileri eğitimleri sırasında, okula ait olan mermer atölye ve fabrikanın yanısıra, doğaltaş kayaç laboratuvarı, Mermer,  Kaya Mekaniği, Mikroskop laboratuvarı olanaklarından faydalanabilmektedir. Diğer taraftan, okul kampüsüne yakın çok sayıda mermer üretim fabrikası ve atölyelerinden de yeni teknolojik gelişmeleri izleyebilme bakımından yararlanabilmektedir.



 


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör.Dr. Ayşe KONU
Tarihçe
Bucak Emin Gülmez Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu “Mermercilik Programı” adıyla açılan program 2009 senesinde eğitim ve öğretime başlamış olup 2015 yılında program adı Doğal Yapı Taşları Teknolojisi olarak değiştirilmiştir.
Kazanılan Derece
Bu programdan mezun olan öğrenciler Ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar ve Doğal Yapı Taşı Teknikeri Ünvanı alırlar.
Kabul Koşulları
Programa öğrenci kabulü, YÖK tarafından belirlenen ilgili mevzuat doğrultusunda, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen sınavlar ve yerleştirme ile gerçekleştirilmektedir. Liselerden mezun olanlar ise öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi tarafından yapılan sınavdan yeterli puanı alarak programa kayıt yaptırabilirler
Üst Kademeye Geçiş
Mezun olan öğrenciler, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları mezunlarının, lisans öğrenimine devamları için ilgili yönetmelik hükümleri uygulanır. Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir. Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir. Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Programı mezunları ÖSYM'nin düzenlediği Dikey Geçiş Sınavı sonuçlarına göre Mimarlık, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Jeoloji Mühendisliği, Maden Mühendisliği bölümlerine geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve staj uygulamasını başarıyla ( GG ) tamamlamak gerekmektedir
Mezun İstihdam Olanakları
Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Programı mezunları doğal taş madenciliği, teknolojisi ve kullanımı alanlarında çalışan firmalarda istihdam edilmektedirler. Mezunlar ilgili firmalar ve kurumlarda tekniker, araştırmacı, satış elemanı olarak çalışabilmektedi
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Program müfredatında yer alan her bir ders ünitesinin öngörülen öğrenme çıktılarını elde etmede ne kadar başarılı oldukları, ara sınav, dönem içi etkinliklerle ve her dönem sonunda yapılan final sınavlarıyla ölçülmektedir. Ara sınav ve final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih, yer ve zamanlarda yapılır. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, kısa sınav vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 30 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Öğrenci ilgili dersten FF ya da FD notu almışsa başarısız sayılır ve bir sonraki yıl o dersi tekrar etmek zorunda kalır. Bunların yanında KK notu bir dersten devamsızlıktan kalındığını, GG notu o dersten geçildiğini ve SS notu da o dersin süren ders olduğunu ve dersin gerçek notunun bu süreç sonunda işleneceğini ifade eder.



https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=4704